«Αποχωρούμε διότι καμιά άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα» διαμήνυσε το βράδυ της Τρίτης η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι.
 
«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η Χέιλι, κάνοντας λόγο για χρόνια  «προκατάληψη» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ. Σημειώνεται πως η ίδια υπογράμμισε πως «ο Οργανισμός δεν αξίζει το όνομά του».
 
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πρόσθεσε πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο «μεταρρυθμιστεί, οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν με χαρά».
 
Η αποχώρηση από το Συμβούλιο μοιάζει απλώς ως μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη στιγμή της προεδρίας του έχει αποδείξει πως ο Οργανισμός δεν έχει τις δυνάμεις να περιορίσει την αντιμεταναστευτική του πολιτική και τις αντικοινωνικές πολιτικές που ο ίδιος επιβάλει.
 
Παράλληλα, προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο πεδίων στα οποία οι ΗΠΑ απομονώνονται από τη διεθνή κοινότητα, με τελευταία αυτά της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
 
Η εξέλιξη έρχεται, μάλιστα, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διεθνή κατακραυγή για την πολιτική διαχωρισμού παιδιών από τους πρόσφυγες γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.
 

Διεθνής απογοήτευση

 
Την απογοήτευσή του για την εν λόγω εξέλιξη εξέφρασε και ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσείν, που υπογράμμισε πως η απόφαση προκαλεί απογοήτευση, «εάν όχι έκπληξη».
 
«Δεδομένης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να προχωρουν μπροστά, όχι να κάνουν πίσω» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζαρίτς. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα
 
«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τονίζει από την πλευρά της Ευρώπης, σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
 
«Η απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
 

Όπως μεταδίδει ο Independent, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μία τέτοια κίνηση από τις ΗΠΑ μπορεί να πυροδοτήσει αντίστοιχες αντιδράσεις από την Κούβα, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν.
 
Παράλληλα, δώδεκα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διμήνυσαν ήδη την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, όπως η Juman Rights Firts, Save the Children και CARE, με επιστολή τους στον Πομπέο στην οποία ανέφεραν πως «γίνεται πιο δύσκολο να προοδεύσουν οι προτεραιότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφοράς στα θύματα κακοποίησης ανά τον κόσμο».
 
«Η απουσία των ΗΠΑ θα ενισχύσει την αδυναμία του Συμβουλίου» ανέφεραν στη διαμαρτυρία τους.
 
Σημειώνεται ως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συστάθηκε το 2006, από το οποίο υπαναχώρησαν οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπους, πριν επιστρέψουν το 2009 κάτω από την ηγεσία του Ομπάμα.