Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πεπεισμένος πως οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιδείξουν ενότητα «παρά τις διαφωνίες τους» εν όψει της συνόδου στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
 
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την ικανότητα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να παραμείνουν ενωμένες στη διάρκεια της συνόδου, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπόριο αλλά και τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, με σκοπό να επιδείξουν τη σημασία του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το France24, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ενώ είχε παραπονεθεί ότι η διατλαντική συμμαχία εξυπηρετεί περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.

 
«Συναντήθηκα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και με διαβεβαίωσε για την “προσωπική δέσμευσή του” προς την Ατλαντική Συμμαχία, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δαπανούν περισσότερα χρήματα για την άμυνα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «άχρηστο» το NATO στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, προκαλώντας την ανησυχία των συμμάχων της Ουάσιγκτον, ενώ είχε κατηγορήσει τη συμμαχία ότι δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι συμφωνεί με το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην άμυνα, και κατέληξε ότι και τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν με αυτή την πρόταση.
 
Αναφορικά με τις διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι η επικείμενη σύνοδος ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της ΠΓΔΜ, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για την ονομασία της.