Πλήθος δεσμεύσεων, αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και ποινές μη τήρησης των συμφωνηθέντων περιγράφει το σχέδιο του κειμένου στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιούνιου, μέρη του οποίου δημοσιεύει η Καθημερινή.
 
Παρά το γεγονός πως δεν περιγράφονται νέες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, στο κείμενο δεσπόζει η υποχρέωση τήρησης των ήδη συμφωνηθέντων, ενώ αίσθηση προκαλεί το πλαίσιο εποπτείας που διαμορφώνεται με τις συχνές αξιολογήσεις, που θα επηρεάζουν ευθέως τη στάση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.
 
«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο. Το κείμενο αναφέρει πως η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών μετά τη λήξη του μνημονίου θα παραμείνει η ίδια όπως κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ενώ περιγράφεται πως οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα «αντικατασταθούν» από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις, που θα κρίνουν συχνότατα την εικόνα της οικονομίας.
 
Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκέπτονται ανά τρίμηνο την Ελλάδα και θα αξιολογούν την πρόοδο των συμφωνηθέντων, με την αξιολόγηση να κρίνει ουσιαστικά τη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα, όταν πλέον η χρηματοδότηση θα προέρχεται κυρίως από αυτές.
 
«Αντί για δόση θα συντάσσουν μια έκθεση, που θα παρακολουθείται σίγουρα πολύ προσεκτικά από τις αγορές και θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας. Αν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας είναι αρνητική, οι αγορές αναμένεται να αντιδρούν δυσκολεύοντας την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση. Αν η έκθεση είναι θετική, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
 
«Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ειδικότερα το κείμενο του Eurogroup.
 
Μάλιστα, στο κείμενο αναφέρεται πως τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους θα έχουν να κάνουν μόνο με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMP-ANFA), και με την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF. Συγχρόνως, αναφέρεται πως «οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με το έγγραφο.
 
Ακολούθως, το προσχέδιο του κειμένου φέρεται να αναφέρεται σε έξι βασικά σημεία στα οποία θα δεσμεύεται η Ελλάδα μετά τον προσεχή Αύγουστο, με δεσπόζουσα θέση στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις Τράπεζες, το νέο Υπερταμείο και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 

Ασφυκτικό δημοσιονομικό και φορολογικό πλαίσιο

 
«Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» αναφέρει το δημοσίευμα για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ περιγράφει τις δεσμεύσεις επί φορολογίας και δημόσια οικονομικά. Συγκεκριμένα:
 
Φορολογική πολιτική: «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».
 
Φορολογική διοίκηση: «Η Ελλάδα θα φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων. 12.000 εργαζόμενοι έως τα τέλη του 2018 και 13.322 στα μέσα του 2021».
 
Δημόσια οικονομικά: «Η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
 

Κοινωνική πρόνοια

 
Ακολούθως, το κείμενο αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που έχει αναλάβει η Ελλάδα, «σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS».
 
Κάνει ειδική αναφορά στη δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ και την ανάγκη ολοκλήρωσης του στα μέσα του 2020. Παράλληλα, στοχοθετεί το άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. «Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022» αναφέρει.
 
Αναφορικά με το «δίχτυ κοινωνική πρόνοιας», το κείμενο προβλέπει «εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019».
 

Κόκκινα δάνεια και Τράπεζες

 
Στο τρίτο βασικό σημείο, το προσχέδιο του κειμένου περιγράφει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στο στόχαστρο τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ απαιτείται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης νομικών εγγράφων μέχρι τα τέλη του 2019.
 
Για τις Τράπεζες, αναφέρεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, σημειώνοντας πως «η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».
 

Αγορές εργασίας και προϊόντων

 
Στο τέταρτο σημείο, το κείμενο του Eurogroup αναφέρεται στα ζητήματα της αγοράς εργασίας, του κτηματολογίου και της Ενέργειας.
 
Συγκεκριμένα, για την αγορά εργασίας προβλέπεται πως η χώρα «θα διασφαλιστεί την ανταγωνιστικότητα» μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, αρχής γενομένης από το 2019.
 
Για το Κτηματολόγιο, η Ελλάδα υποχρεώνεται να έχει ολοκληρώσει το έργο των κτηματολογικών και δασικών χαρτών έως τα μέσα του 2012, με ενδιάμεσα βήματα, την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019, και την πλήρη δημιουργία κτηματολογικής αρχή. Σημειώνεται πως το 45% της ολοκλήρωσης του έργου έχει διορία έως τα μέσα του 2020.
 
Για την Ενέργεια, απαιτείται η εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για τον λιγνίτη, με διορία τα τέλη του 2018.
 

Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις

 
«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο HCAP) και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019)», αναφέρεται στο έγγραφο.
 
Υπογραμμίζεται επίσης η πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.
 

Δημόσια διοίκηση

 
Στο τελευταίο σημείο εκ των έξι βασικών, το κείμενο του Eurogroup αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει έως τα τέλη του 2019 το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνοντας τον ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής.
 
«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016» αναφέρεται επίσης.