Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση για τις απειλές που δέχονται βουλευτές του κόμματός του είτε τηλεφωνικά είτε με sms «από νεοφασίστες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία «του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη».

«Δεχόμαστε χιλιάδες SMS από οπαδούς της ΝΔ» τόνισε ο υπουργός και κατήγγειλε ότι κάποιοι τηλεφωνούν στις 3 το πρωί και τους λένε ότι αύριο θα πάρουν «το κεφάλι του πατέρα τους». Σημείωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα των μελών των ΑΝΕΛ είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, με σκοπό να ελεγχθούν οι εν λόγω απειλές.

 
Επιπλέον, ο Π. Καμμένος, υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ σχετικά με το ονοματολογικό της γείτονος χώρας, από 180 βουλευτές και όχι με απλή πλειοψηφία, και στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική Βουλή καθώς δεν «θα περάσει από τα Σκόπια».
Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι στο εξωτερικό υπόσχεται ότι θα ισχύσει η συμφωνία και στο εσωτερικό «παριστάνει τον Μακεδονομάχο». Κατηγόρησε όμως και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος αναφορικά με το όνομα Μακεδονία, σημειώνοντας ότι τώρα «γίνονται Μακεδονομάχοι». Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατέθεσε την πρόταση μομφής στη Βουλή, με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση και να μην βγει η χώρα από το μνημόνιο, όπως αναφέρει το News24/7.

«Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης»

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι «αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης», απαντώντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη.
 
Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος, ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτες συνωμοσιολογίες» και «άθλιες φήμες», και πρόσθεσε ότι «οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί & οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ενώ όσοι τις διασπείρουν έχουν αποδεχτεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει λύση για το χρέος. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα».
 
Σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας από πλευράς Αθήνας, εκτιμά ότι θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία, και σημείωσε πώς αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και πρακτικές, αναφερόμενος στο περιστατικό εντός της Βουλής όπου ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, είχε καλέσει τον στρατό «να σεβαστεί τον όρκο του» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα τη δώσουμε»

 
Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, είχε τονίσει ότι «έγιναν κάποιες συζητήσεις και μπήκαν όλα στη ζυγαριά», αναφορικά με τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος είχε κάνει λόγο ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είχε οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα. Επιπλέον, λόγο έκανε και για ζήτημα δεδηλωμένης, υπογραμμίζοντας πως «αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα τη δώσουμε».

Ο Δ. Καμμένος διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, καθώς ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

 
«Εμείς ζητήσαμε δημοψήφισμα, δεν μπορέσαμε να το προκαλέσουμε. Ζητήσαμε αυξημένη πλειοψηφία, δεν τα καταφέραμε. Εμείς αποδεικνύουμε με την στάση μας ότι είμαστε υπεύθυνοι» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, και κατέληξε ότι «η λέξη Μακεδονία έχει βαρύ συναισθηματικό φορτίο και αυτό το φορτίο ουσιαστικά διχάζει. Τις αποδοκιμασίες δεν μπορείς να τις αποτρέψεις, αλλά θα πρέπει να είναι σε κόσμιο κλίμα. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορείς να σταματήσεις την διαμαρτυρία του κόσμου. Αδίκως ωστόσο διαμαρτύρεται ο κόσμος κατά των ΑΝΕΛ. Υπερασπιστήκαμε το όνομα και εμείς θα την καταψηφίσουμε όταν έρθει στη Βουλή».