Με το θέμα της άσκησης ποινικών διώξεων κατά 7 στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε την Τετάρτη η συνεδρίασή της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα των δύο εισαγγελέων διαφθοράς, Ιωάννη Δραγάτση και Στυλιανού Μανώλη, το οποίο υπέβαλλαν προ ημερών στην Εισαγγελέα Εφετών επί των εγκλημάτων διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, οι διώξεις αφορούν τις 22 προσλήψεις που έγιναν στο Κέντρο επί υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Η «Εφημερίδα των Συντακτών», υπογραμμίζει ότι οι 23 ξεκίνησαν να εργάζονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ το καλοκαίρι του 2013, με τη λήξη της απασχόλησης τους τον Μάιο του 2014, ενώ επισημαίνεται ότι οι 20 από αυτούς, ήταν διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς πτυχίο, με το μισθολογικό κόστος των εν λόγω προσλήψεων να φτάνει τα 170.755 ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις και τις υπερωρίες. Κάποια από τα αδικήματα αφορούν τη σύστασης συμμορίας, απιστία σε βάρος του Δημοσίου, και υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφων.
 
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Οκτώβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ξεκίνησε καταγγελία εναντίον του Αδ. Γεωργιάδη για παράνομες προσλήψεις 22 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τότε, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζε πως οι προσλήψεις δεν ήταν δικές του και δεν ήταν παράνομες, γιατί υπήρχε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, υποστήριξε ότι «η αποστολή εκ μέρους της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη στη Βουλή της δικογραφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει την έννοια της διερεύνησης συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών πολιτικού προσώπου το οποίο κατονομάζεται στην παραγγελία και είναι ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως «πρέπει να ερευνηθεί εάν και εφόσον υπάρχει ευθύνη για το γεγονός ότι από τα 23 άτομα που αναφέρονται, τα 17 άτομα αποδεδειγμένα απασχολήθηκαν στο προσωπικό πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη».
 
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για ζημία του Δημοσίου, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα, ανέρχεται στα 256.000 ευρώ συνολικά για ένα έτος, γεγονός το οποίο προσδίδει κακουργηματικό χαρακτήρα στην υπόθεση, καθώς ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. «Αποδεικνύεται πλήρως» το γεγονός της παράνομης απασχόλησης 22 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί Άδωνι Γεωργιάδη «έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, έλλειψη πραγματικής απασχόλησης» σημείωσε ο Α. Μπαλωμενάκης.
 
Σύμφωνα με το News24/7, o A. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάντα η δυνατότητα προανακριτικής βάσει της δικογραφίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής εξέτασης για τον Α. Γεωργιάδη, και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το πόρισμα εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι είχαν συστήσει συμμορία» παραπέμποντας στα «τεχνάσματα» των 7, και ότι οι περισσότεροι εκ των οποίων κατέθεσαν στην Εξεταστική, δήλωναν «άγνοια» για το θέμα είτε προσπαθούσαν να συγκαλύψουν το θέμα.

«Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τον Μητσοτάκη»

 
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή διώξεις εναντίον επτά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις οποίες περιλαμβάνει η σχετική εισαγγελική παραγγελία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.  Σε ό, τι αφορά τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη αναρωτιόμαστε αν χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως “σκευωρία”, όπως έκανε και για την υπόθεση Novartis;»
 
«Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύει πως ο κρίσιμος τομέας της υγείας χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως πεδίο διαπλοκής, μίζας και εξυπηρέτησης ημετέρων. Η αριστεία του Κ. Μητσοτάκη κοντεύει να καταντήσει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
 
Τα στοιχεία σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ   για λογαριασμό του τότε υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά και νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών, αναδεικνύουν την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη δημόσια υγεία το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.   
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που μεθόδευσαν τις συγκεκριμένες προσλήψεις βαρύνονται με σωρεία κατηγοριών που περιλαμβάνει ακόμα και κακουργήματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι 22 αυτοί προσληφθέντες, οι οποίοι μισθοδοτούνταν με χρήματα του δημοσίου, δεν εργάστηκαν ποτέ για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά διατέθηκαν στο υπουργικό γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη! Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κόστος της μισθοδοσίας τους για την περίοδο 2013-14 ανήλθε μαζί με τις υπερωρίες στα 252.000 ευρώ.
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.  Σε ό, τι αφορά τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη αναρωτιόμαστε αν χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως “σκευωρία”, όπως έκανε και για την υπόθεση Novartis;
 
 Ταυτόχρονα, η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύει πως ο κρίσιμος τομέας της υγείας χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως πεδίο διαπλοκής, μίζας και εξυπηρέτησης ημετέρων. Η αριστεία του Κ. Μητσοτάκη κοντεύει να καταντήσει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.
 

«Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις»

Σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για διώξεις υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

«Χθες, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής απεδείχθη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου έχει παρέμβει στην προδικασία ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, καθιστώντας όλη τη διαδικασία άκυρη. Επιπλέον, ζητά εκδικητικά την απόλυση των υπαλλήλων που αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις της. Μεθοδεύσεις για τις οποίες ελέγχονται πλέον από τη Δικαιοσύνη και οι επιθεωρητές της κυρίας Παπασπύρου. Ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις ανθρώπων εν έτει 2018» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.