Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις από τους δανειστές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Πέμπτης. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να δρέψουμε τους καρπούς μιας πολυετούς και δύσκολης προσπάθειας θυσιών του ελληνικού λαού.

«Περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ήρθε η ώρα για τις απαραίτητες αποφάσεις»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι στο Eurogroup πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, καθώς «ήρθε η ώρα να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της».

Ανακοίνωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Αθήνα, μέσω της ρύθμισης του χρέους.

Υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για απόφαση που περιμένει η Ελλάδα μετά από χρόνια θυσιών. «Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα».

Την Τρίτη ο Μοσκοβισί προσπάθησε να δώσει «άρωμα success story» στην ελληνική υπόθεση. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως θα ήταν αναξιοπρεπές για την Ελλάδα να επιβληθεί ένα «μεταμφιεσμένο» τέταρτο μνημόνιο και έδειξε σίγουρος σχετικά με τη λήξη του τρίτου μνημονίου. «Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ' αυτή την λήξη. Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές. Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη».

Επιφυλακτική στάση από το Βερολίνο

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι πολύ κοντά, αλλά δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Συγκεκριμένα, η Ζανέτ Σβάμπεργκερ ανέφερε πως θα υπάρξει καλό τέλος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αλλά δεν μπορεί να προκαταβάλει αποφάσεις σχετικά με την ρύθμιση του χρέους.

«Ο υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται την ελπίδα και την αξιολόγηση της καγκελαρίου, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος. Και σε αυτό το σημείο μπορώ να επισημάνω ότι έως τώρα ήταν και μία επιτυχία, κοιτάζοντας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα υπάρχουν και πλεονάσματα. Λαμβάνοντας υπόψη και τους αριθμούς σχετικά με την ανάπτυξη.

Αύριο συναντάται το Eurogroup για να διαβουλευτεί για το τέλος του προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Από τη μία πλευρά πρέπει τώρα να δούμε πώς εκτιμάται η τελευταία αξιολόγηση, δηλαδή τα τελευταία milestones αυτού του προγράμματος και εάν αυτά έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά. Το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, η λέξη κλειδί “ελάφρυνση χρέους” περιλαμβάνεται στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αύριο και δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις».

Παράλληλα, δήλωσε πως η Γερμανία έχει πάρει θέση σε παλαιότερα Eurogroup για το ελληνικό χρέος και έχει εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει διευθέτηση του χρέους. «Αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί επανειλημμένα και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών του ευρώ και υπάρχουν από το 2016 και 2017 αποφάσεις, στις οποίες περιγράφονται κατά κάποιον τρόπο εργαλειοθήκες, τι δηλαδή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο, ποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, μετά το τέλος ενός προγράμματος προσαρμογής, σε συντονισμό κοινών αποφάσεων και σε συνεννόηση με ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ  που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε σε πιθανή χρματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα, λέγοντας πως θα υπάρξει «ακόμα κάτι μικρό» ως βοήθεια προς την Αθήνα.