Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Σταματήστε τον Σόρος», που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε ι μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους έκαναν δεκτούς από την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος της ακροδεξιάς κυβέρνησης, που ψηφίστηκε με 160 ψήφους υπέρ και 18 κατά, προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας, με σκοπό να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σάντορ Πιντέρ, υπεραμύνθηκε του ξενοφοβικού νόμου και υποστήριξε πως ακολούθησαν τη λαϊκή βούληση. «Ο λαός της Ουγγαρίας περιμένει από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να πολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και όσους τη σιγοντάρουν. Το νομοσχέδιο “Σταματήστε τον Σόρος” υπηρετεί αυτό τον σκοπό, ποινικοποιώντας τις οργανώσεις που εξυπηρετούν την παράνομη μετανάστευση. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον νόμο για να μην γίνει η Ουγγαρία χώρα μεταναστών».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος καθιστά πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την «υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού»  και απαγορεύει στους άστεγους να διανυκτερεύουν σε δημόσιους χώρους.

Ο νόμος φέρει το όνομα του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρικής καταγωγής και κατηγορείται από την κυβέρνηση Ορμπάν πως καθοδήγησε μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ελέγχει, τη «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ. Το ίδρυμα Open Society του Σόρος, που χρηματοδοτεί πολλές ΜΚΟ στην Ουγγαρία και σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε φέτος την άνοιξη ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία.