Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι «εάν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες και να έχουμε τη συμφωνία ήδη γραμμένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, και να μας στείλουν κι άλλους μετανάστες, τότε δεν θα πάμε και θα γλιτώσουμε και τα έξοδα του ταξιδιού». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν την έκτακτη σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό, στην οποία φέρεται ότι θα συζητηθεί η πολιτική ασύλου και οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέχρι τη σύγκληση του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 28 και 29 Ιουνίου.
 
Βασικό σημείο διαφοράς μεταξύ των χωρών είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει τη διαδικασία αίτησης ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου. Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία.
 
Ο Μ. Σαλβίνι υποστήριξε ότι «η Ιταλία πλέον δεν είναι “δεδομένη” και οι Ιταλοί δεν είναι για πούλημα. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε εισφορές στην Ευρώπη, η δεύτερη σε αριθμό μεταναστών και θέλουμε να ακουστούμε. Δεν είναι δυνατόν να μας υπαγορεύουν τα γαλλικά και τα γερμανικά σχέδια, τη στιγμή που η Ιταλία πληρώνει». Επιπλέον, εξέφρασε τη στήριξη του στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο Κόντε είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τετάρτης, με τους δύο ηγέτες να συζητούν και το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
 

CSU: Να μην κλείσει «βρώμικη συμφωνία» η Μέρκελ
 

Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), προειδοποίησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να μην κλείσει «βρώμικη συμφωνία» για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς.
 
Συγκεκριμένα, μέλος του προεδρείου του κόμματος σε δηλώσεις του, τόνισε «ανησυχούμε που η Α. Μέρκελ τριγυρνά τώρα με βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη. Χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζες τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους, αλλά για το κόμμα μας είναι σαφές: Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων. Δεν είναι ορθό να αναμειγνύονται ανόμοια πράγματα».
 
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιμετωπίζει πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, ώστε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της Ευρώπης ένα τροποποιητικό σχέδιο αναφορικά με το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα με το καθεστώς παροχής ασύλου. Ο αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστς Ζεεχόφεν, έδωσε παράταση χρόνου δύο εβδομάδων στην Ά. Μέρκελ, η οποία ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
 

DZ: H σύνδεση του χρέους με το προσφυγικό είναι ευκαιρία για τον Τσίπρα

 
Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει σε δημοσίευμα της ότι «δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».
 
Τέλος, η εφημερίδα τονίζει για την Ελλάδα ότι «η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».