Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν λίγες ώρες πριν το Eurogroup πως το ζητούμενο για τη συμφωνία που θα υπάρξει την Πέμπτη είναι να υπάρχει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, αλλά και η διασφάλιση της τήρησης των μεταρρυθμίσεων μελλοντικά από την ελληνική πλευρά.

Αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι ικανοποιητική για τις αγορές και τους δανειστές, αλλά και να είναι λειτουργική για την Ελλάδα. «Κάθε πακέτο που θα αποφασιστεί πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, να είναι αξιόπιστο στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο, να δουλεύει όμως και για τη ίδια την Ελλάδα και τους πολίτες της».

Η Κομισιόν αναμένεται να πάρει αποφάσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας στην «ενισχυμένη εποπτεία», που θα προβλέπει ελέγχους της τρόικας κάθε τρίμηνο. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μοσκοβισί, Ολιβιέ Μπαγί, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο μνημόνιο με χρηματοδότηση, αλλά είναι σημαντικό να ανάψει το «πράσινο φως» για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η είδηση στις αγορές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Μάριο Σεντένο, ανέφερε πως την Πέμπτη είναι η τέλεια μέρα για να γιορταστούν τα 20 χρόνια του Eurogroup. «Σήμερα είναι μια τέλεια μέρα για να εορτάσουμε τα 20 χρόνια του eurogroup, σηματοδοτώντας μια νέα φάση για την Ελλάδα και το Ευρώ». Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο του ESM, υποστηρίζοντας πως η συμβολή του «υπήρξε καθοριστική στην περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ και δεν είναι τυχαίο που το eurogroup σχεδιάζει την μετεξέλιξή του».