Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Ν. Κοτζιάς και ο Ντ. Μπουσάτι αναμένεται να κλείσουν τη συμφωνία – πακέτο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για όλες τις διαφορές που υπάρχουν τις πολλές τελευταίες δεκαετίες μεταξύ των δυο χωρών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην συμφωνία περιλαμβάνεται η κατάργηση του εμπολέμου μεταξύ των δυο χωρών, η οριοθέτηση της ΑΟΖ, η ρύθμιση περιουσιών και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα Ελλάδος και Αλβανίας, με εξαίρεση το θέμα των Τσάμηδων, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το ανοίξει.

Σε περίπτωση που  η συμφωνία οριστικοποιηθεί, οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα θα προχωρήσουν στην υπογραφή της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος  της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ζητά απαντήσεις η ΝΔ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητά να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το κείμενο για τη συμφωνία, πριν τη δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης. Άφησε αιχμές για τη συμφωνία με τη ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγούμενου κατά την οποία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες».

Κάλεσε τον Ν. Κοτζιά να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την αλβανική πλευρά;

– Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;

– Η αλβανική πλευρά συνεχίζει να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;

– Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;

– Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνο-αλβανικής συμφωνίας, που διαπραγματεύεστε, και ποια είναι;