Κατά την εισοδό τους στη συνεδρίαση, υπουργοί Οικονομικών σημαντικών χωρών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup και εκείνος του ESM εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της συνεδρίασης αναφορικά με την Ελλάδα.
 
Ο Μάριο Σεντένο εκτίμησε πως η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία, και μίλησε για μία νέα φάση, στην οποία περνάει η Ελλάδα και η νομισματική ένωση. Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί επαναλάμβανε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πειστικό για τις αγορές. Από τη μεριά του, ο Ρέγκλινγκ του ESM περιέγραφε πως για πρώτη φορά από την ίδρυση του ESM δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
 
Σημειώνεται πως στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της. Η συνέχιση αυτού του μονοπατιού είναι καθοριστική για να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στην αγορά. Η έγκαιρη εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων της χώρας, θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών».
 
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters, επικαλείται πληροφορίες πως το Eurogroup, μεταξύ άλλων, θα συνδέσει την επιστροφή των 4,8 δισ. ευρώ έως το 2022, μοιράζοντας ετησίως 1,2 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.
 
Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρει η Ναυτεμπορική, μεταξύ των δανειστών έχει ήδη υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί το εύρος της ρύθμισης.

Παρακολουθήστε ζωντανά και με συνεχή ενημέρωση το #Live του ThePressProject για τη συνεδρίαση του Eurogroup.