Πρόσφατο δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ήθελε τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζητήσεις με πολιτικούς παράγοντες, να παίζει σε διπλό ταμπλό. Ενώ στο εσωτερικό διαμηνύει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία, την ίδια στιγμή δεσμεύεται στους Ευρωπαίους ότι ως  πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε τη συμφωνία. 
 
Εβρισκόμενος στο Κιλκίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για την «κακή συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ». 
 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γειτονική χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει: Τη “Μακεδονική εθνότητα” και τη “Μακεδονική γλώσσα”». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας «όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος την φέρουν στη Βουλή των Ελλήνων». 
 

«Τζάμπα μαγκιές»
 

Απατώντας στα πυρά του Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά αποκαλώντας τον «πολιτικό απατεώνα».
 
«Εάν πράγματι πιστεύει αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ας δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει -αν ο ίδιος γίνει ποτέ πρωθυπουργός- τη συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Όλα τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές για εσωτερική κατανάλωση  από έναν πολιτικό απατεώνα» ανέφερε η απάντηση.
 
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολιάζει τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «όσκαρ αναξιοπιστίας».

Ο Μητσοτάκης εσωτερικού


Σε σημερινό του tweet o δημοσιογράφος της εφημερίδας επανέρχεται στο θέμα σχολιάζοντας τη διγλωσσία του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Περισσότεροι (σ.σ. από ένας) συνομιλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζουν ότι το νόημα των όσων τους είπε ο Μητσοτάκης είναι ότι μια δική του κυβέρνηση αυτονόητα θα τηρήσει την αρχή 'Pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Μάλιστα (σ.σ. οι συνομιλητές) υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει το ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας) να έχει επιλυθεί μέχρι να αναλάβει την εξουσία.

«Αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε συνομιλίες υπό τον συνήθη όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συνομιλητών» αναφέρει το δημοσίευμα και σχολιάζει δηκτικά πως «ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρεξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ΝΔ ισχυρίζεται πως αυτές οι πηγές είναι ανύπαρκτες, ότι είναι ίσως μια επινόηση με σκοπό τη συκοφαντία». «Έχουμε λοιπόν τον λόγο της μιας πλευράς (σ.σ. του δημοσιογράφου) απέναντι στον λόγο της άλλης (σ.σ. της ΝΔ)», γράφει η FAZ.

Ο Μάικλ Μάρτενς παρατηρεί άλλωστε ότι «η πιθανή επίλυση της διαμάχης για την ονομασία φέρνει σε δύσκολη θέση τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης». Αφού αναφέρεται στις αντιδράσεις κυρίως βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, σχολιάζει ότι «όλα αυτά ξυπνούν άσχημες μνήμες στην οικογένεια Μητσοτάκη».