Την είσοδο ενός Γερμανού κι ενός Σουηδού βουλευτή στη χώρα απαγόρευσε η Άγκυρα. Ο Γερμανός βουλευτής Αντρέι Χούνκο, του κόμματος Die Linke, επρόκειτο να συμμετάσχει στην ομάδα παρατηρητών των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ-OSCE). Στην προσπάθεια του να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στη Βιέννη, ο Τούρκος αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ ενημέρωσε τον οργανισμό ότι η είσοδος στην τουρκική επικράτεια δεν του επιτρέπεται.
 
«Υπό την ιδιότητα του βουλευτή της γερμανικής Μπούντεσταγκ και μέλους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχα στην επιτήρηση σχεδόν όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία»  δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής.
 
Ο Σουηδός βουλευτής ο οποίος είχε ήδη φτάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, του αρνήθηκε η είσοδος στη χώρα από τις αρχές. «Όταν έφθασα στον έλεγχο των διαβατηρίων, οι υπηρεσίες πληροφοριών με περίμεναν. Μου πήραν το διαβατήριο και με οδήγησαν σε μια άλλη περιοχή. Πέντε λεπτά αργότερα, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ήρθαν και μου είπαν ότι είχαν λάβει εντολές από ανώτερα στελέχη» εξήγησε ο ίδιος.
 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αρχές δεν του εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους του απαγορεύτηκε η είσοδος ενώ πληροφόρησαν ότι προσπαθούν να τον βάλουν στην επόμενη πτήση για Στοκχόλμη.
 
Σε ανακοίνωση του ο ΟΑΣΕ εξέφρασε την «απογοήτευσή του» καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μέλη της αποστολής των παρατηρητών εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία λόγω των «πολιτικών απόψεών τους που διατύπωσαν δημοσίως».
Το γερμανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία», από κοινού με τον ΟΑΣΕ, προκειμένου να ζητήσει «την άρση της απαγόρευσης εισόδου» σε βάρος του Γερμανού βουλευτή.