Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, καθώς διαμορφώνει μια κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και παράλληλα δίνει ανάσα στην κυβέρνηση προκειμένου να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας μετά τον βραχνά του χρέους.
 
«Πλέον παίρνουμε ανάσα, έχουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να έχουμε τον βραχνά του ελληνικού χρέους, ως μία διαρκή απειλή και ως μία διαρκή ενόχληση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση εξασφαλίζει απολύτως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς με τα 10 χρόνια της επιμήκυνσης, τα δέκα χρόνια της περιόδου χάριτος, αλλά και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαμορφώνεται, υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού Δημοσίου, «χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες».
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι  «δικαιώθηκε και ικανοποιήθηκε απολύτως» το κριτήριο της κυβέρνησης και πλέον «ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει». Σχετικά με το ελληνικό χρέος ισχυρίστηκε ότι είναι για πρώτη φορά βιώσιμο εδώ και οκτώ χρόνια και λόγω αυτού «θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα οκτώ χρόνια».

 

Δεν αμφισβητούνται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις

 
Ερωτηθείς για το πλαίσιο εποπτείας που θα επιβάλουν στη χώρα οι δανειστές μετά τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει ότι δεν εξαρτώνται πλέον από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων οι οιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Τόνισε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός καταναγκασμού, ότι τα μέτρα για το χρέος είναι εμπροσθοβαρή και δεν  γίνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα και σε καινούργιες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται απ' έξω.
 
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να τηρεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και από κει και πέρα να μην αμφισβητήσει μία σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται, αφενός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και αφετέρου με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών». Αναφερόμενος στις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και στο όριο του αφορολόγητου, δήλωσε πως «όλα  εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σ΄ αυτού του τύπου την αντιπολίτευση».
 

«Πολιτικός απατεώνας» ο Μητσοτάκης

 
Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα» τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξελίξεις για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Σχετικά με τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, δήλωσε ότι υπήρξαν κάποια «περιθωριακά περιστατικά», τα οποία, όπως προκύπτει, έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ που «βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αυτό αποτελεί ένα στίγμα για τη ΝΔ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «δύσκολα θα καταφέρει να το βγάλει από πάνω της». Τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά, εκτιμώντας ότι υπάρχουν φιλελεύθεροι που δεν θα δεχθούν τον ξεπεσμό και την κατάπτωση της ΝΔ.
 

«Συμφωνία που μπορούσε να κλείσει το 2014»

 
Με αφορμή την απόφαση του Eurogroup, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας  πως περιμένει με αγωνία «αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup, επισημαίνοντας πως σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο και πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060».
 
Η ΝΔ έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο λόγω του οποίου η Ελλάδα «θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα». Επανέλαβε πως η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2014 και ζήτησε και πάλι εκλογές για να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
 
«Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014, αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δοκιμάσει στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα».