Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν έθεσε υπό κράτηση 47 άτομα, που φέρονται ως ύποπτοι για τη συνεργασία με τον Γκιουλέν, που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, είναι υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016

Μετά το αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, το καθεστώς Ερντογάν επιδόθηκε σε πρωτοφανές πογκρόμ, κατά πολιτών που αντιτίθενται στις πολιτικές του. Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2016 έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50.000  πολίτες, ενώ περισσότεροι από 140.000 απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος η πρώτη του πράξη θα είναι να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ωστόσο, άφησε «παράθυρο» για τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση.

«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».