Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η ηγέτιδα του SPD, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί τις γραμμές του κόμματος του. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι κίνδυνος για την Ευρώπη. Ο Ζεεχόφερ και ο (πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους) Ζέντερ βρίσκονται καθ' οδόν για το γερμανικό Brexit». Παράλληλα, τόνισε πως το CSU κρατά όμηρο τη χώρα με την αντιμεταναστευτική γραμμή που χαράζει.

Ο Ζεεχόφερ, που είχε στείλει προ ημερών τελεσίγραφο στη Μέρκελ για την μεταναστευτική πολιτική που θέλει ο ίδιος ακολουθήσει η Γερμανία, απειλεί να διατάξει την αστυνομία να μη δέχεται στα σύνορα τους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η ίδια δεν καταφέρει να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία για το μεταναστευτικό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η Νάλες υποστήριξε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν το κάθε κόμμα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί την μετατόπιση του CSU, που έχει δεσμευθεί να στηρίξει τις προγραμματικές θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χ.Ζεεχόφερ, είχε ξεκαθαρίσει στην καγκελάριο Μέρκελ πως το κόμμα του θέτει θέμα αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν υιοθετηθεί μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες. Ο Ζεεχόφερ έχει θέσει την πρόταση για άμεση επαναπροώθηση  των προσφύγων, με την Μέρκελ να την απορρίπτει. Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι έχει τη δικαιοδοσία να ανακοινώσει την έναρξη συνοριακών ελέγχων, κάτι που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είχε τονίσει  στο Βερολίνο πως οι θέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών παραβιάζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Γερμανίας. «Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει ποια χώρα είναι υπεύθυνη για όσους αναζητούν προστασία και άσυλο στα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής της UNCHR στη Γερμανία, Ντομινίκ Μπέιρτς.