Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό, δήλωσε ότι η Ρώμη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Παρίσι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η εν λόγω δήλωση αφορά το σωστικό πλοίο Lifeline το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 230 μετανάστες.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το δεύτερο πλοίο μετά το Aquarius, το οποίο παραμένει τις τελευταίες μέρες σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο, γεγονός που υποδηλώνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, αναφορικά με το προσφυγικό.

 
Η Ν. Λουαζό κάλεσε την Ιταλία να πράξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και άρα να επιτρέψει στο σωστικό πλοίο την είσοδο σε λιμάνι της χώρας. «Ελλιμενίζεται στο πλησιέστερο λιμάνι. Το πλησιέστερο λιμάνι βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Αυτό δεν βολεύει όλους, αλλά ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου» σημείωσε.
 
«Η γενναιοδωρία της Γαλλίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν και δεν μπορεί ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια του στους μετανάστες, να δίνει μαθήματα στη Γαλλία» ανέφερε η υπουργός.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία ζήτησε από τη Μάλτα να δεχτεί το πλοίο, που ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Mission Lifeline, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι του έκλεισε την πόρτα, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες που επιβαίνουν σ' αυτό θα πρέπει να μεταφερθούν στην Ολλανδία.
 
Απο μεριάς της η Μάλτα δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνη για το πλοίο δεδομένου ότι την επιχείρηση διάσωσης χειρίστηκε το κέντρο συντονισμού της Ρώμης σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Μάλτα δεν ήταν ούτε συντονίστρια, ούτε αρμόδια αρχή», υποστήριξε.
 
Επιπλέον, η Ν. Λουαζό, έκανε έκκληση προς την Ευρώπη να παρέχει μεγαλύτερη βοήθεια στα κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες στις οποίες οι πρόσφυγες καταφεύγουν πρώτα, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
 
Την ίδια ώρα, χωρίς ανακοινώσεις για άμεσες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, με την Ιταλία να καταθέτει πρόταση 10 σημείων για την τροποποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μεταξύ των σημείων αναφέρεται η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, το μοίρασμα των «ευθυνών» που αφορά την κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη – μέλη, αλλά και οικονομικές κυρώσεις για χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στις 28 και 29 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών τους συνόρων και στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση ξένων χωρών ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι πρόσφυγες να ξεκινούν μέσω θαλάσσης για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.