Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την περίφραση ώστε να κινηθούν προς την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες. Στην προσπάθεια τους να μπουν στον εκθεσιακό χώρο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άντρες των ΜΑΤ και με τις κλειστές πόρτες.
 
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, κατά των ΜΑΤ που απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη χημικών και δεν επέτρεψαν την είσοδο στους συγκεντρωμένους.
Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες, οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, ενώ οι διαδηλωτές αργότερα έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων, ενώ κατά διαστήματα οι ομάδες των διαδηλωτών επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την είσοδο της ΔΕΘ και οι αστυνομικοί τους απωθούσαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις.


 

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβεί σε αλλαγή της τοποθεσίας της εκδήλωσης προς αποφυγή επεισοδίων λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί. Η εκδήλωση αρχικά θα πραγματοποιούταν στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας.
 
Συγκεκριμένα, το «Κίνημα ΣφυρίΖΩ» καλούσε στις 19:00 κόσμο να διαδηλώσει ατά της εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας για να παρουσιάσει τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Την ίδια στιγμή οπαδοί του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Τούμπας αντέδρασαν στην εκδηλωση του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας επίσης σε συγκέντρωση. Με ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος ενημερώνει τους διοργανωτές της εκδήλωσης πως δεν πρόκειται «να λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα».


 

Για αυτούς τους λόγους έγινε γνωστό ότι η εκδήλωση τελικά θα πραγματοποιούταν στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», στο περίπτερο 8, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Γνωστοί φασίστες της πόλης»
 

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης  απέδωσε τα επεισόδια σε «γνωστούς φασίστες».
 
«Παρά τις αντιδράσεις των γνωστών και μη εξαιρετέων τους οποίους τους καθοδηγούν γνωστοί φασίστες της πόλης εμείς θα συζητήσουμε εδώ με τους πολίτες, όσους θέλουν να έρθουν μαζί μας εδώ και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις, τις απορίες τους στο συνεδριακό κέντρο», δήλωσε.
 
«Οι χρυσαυγίτες εδώ και αποπειράθηκαν χθες να χτυπήσουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνθήματά τους είναι πολύ χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η γνωστή γλώσσα του φασισμού, εμείς τουλάχιστον την έχουμε ζήσει από τα παιδικά μας χρόνια» πρόσθεσε επίσης.
 
Σχολιάζοντας της αντιδράσεις μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ, που στράφηκε κατά της εκδήλωσης υπογράμμισε: «θέλω να πω ότι αυτή η παρέα από την Τούμπα η οποία στράφηκε εναντίον αυτής τηε εκδήλωσης προσβάλει όχι μόνο την ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και της Τούμπας με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις»

Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC