Σε συμβιβασμό κατέληξε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για «να ανοίξει ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2019 θα αποφασιστεί η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι από τη μία είναι «η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν».
 
Και πρόσθεσε ότι «εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στέφαν Μπλοκ, δήλωσε πριν το συμβούλιο ότι «πραγματικά βλέπουμε πρόοδο και στις δύο χώρες αλλά όχι αρκετή. Θέλουμε να είναι σταθερή η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο κράτος δικαίου»
 
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν».
 

Κάλεσμα Ζάεφ σε ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε καλέσει μετά το μπλόκο από Δανία και Ολλανδία τους 28 ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της ΠΓΔΜ, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης με την Ελλάδα.
 

«Η συμφωνία των Πρεσπών αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία για να ξεπεράσουμε τη διαμάχη, η οποία έθετε εμπόδια στις διμερείς σχέσεις των τελευταίων 25 ετών» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ενώ επικαλέστηκε και τη συναίνεση της Ελλάδας στο αίτημα ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
 
«Η στήριξη των κρατών – μελών είναι τεράστιας σημασίας για την τελική ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και για τα πιθανά οφέλη τόσο των δύο χωρών όσο και της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης» έσπευσε να προσθέσει.
 
 «Μια τέτοια απόφαση θα αναγνωρίσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο και θα δώσει ώθηση για την υλοποίηση επιπλέον μεταρρυθμίσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων εκτιμώντας ότι «θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την τελική ολοκλήρωση και των εναπομεινάντων βημάτων της συμφωνίας για την ονομασία».
 

Ντιμιτρόφ: Προς το παρόν κρατάμε για εμάς τις ντομάτες μας
 

«Σήμερα είμαστε όλο σκαμπανεβάσματα», γράφει υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ αναφερόμενος στην χρονική μετάθεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ για το 2019. 
 
«Κρατάμε λοιπόν προς το παρόν για εμάς τις ντομάτες μας. Ο Ιούνιος του 2019 δεν είναι μακριά», σχολιάζει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.