Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφαση του την Τρίτη, κατάργησε νόμο της Καλιφόρνια ο οποίος επέβαλλε σε κλινικές με την ονομασία «crisis pregnancy center» να ενημερώνουν τις έγκυες πελάτισσές τους ότι μπορούν να υποβληθούν σε άμβλωση ή να λάβουν αντισυλληπτικά μέσα δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές σε επιδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.
Ο νόμος αυτός παραβιάζει το σύνταγμα, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία πέντε δικαστών έναντι τεσσάρων.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ είχαν νομιμοποιήσει την άμβλωση το 1973, ενώ με τη συγκεκριμένη απόφαση ενισχύονται οι εν λόγω κλινικές, οι οποίες έχουν τη στήριξη χριστιανικών ομάδων, και προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες να μην προβούν σε αμβλώσεις, όπως αναφέρουν οι New York Times. Σημειώνεται ότι από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ομάδες κατά των αμβλώσεων έχουν λάβει ισχυρή δημοτικότητα στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα διορίσει δικαστές με σκοπό την ανατροπή του νόμου του 1973.
 
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η σημερινή απόφαση προστατεύει την ελευθερία του λόγου των Αμερικανών», δήλωσε ο Jeff Sessions, γενικός εισαγγελέας, μετά την απόφαση. «Οι ομιλητές δεν πρέπει να αναγκάζονται από την κυβέρνησή τους να προωθήσουν ένα μήνυμα με το οποίο διαφωνούν και τα κέντρα εγκυμοσύνης υπέρ της ζωής στην Καλιφόρνια δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να διαφημίζουν τις αμβλώσεις και να υπονομεύουν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν» σημείωσε.
 
Και πρόσθεσε ότι «το δικαστήριο αυτό θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία όλων των Αμερικανών να μιλήσουν ειρηνικά σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τη συνείδησή τους».
 
Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί οργανώσεις για τα δικαιώματα αναπαραγωγής, οι οποίες δήλωσαν ότι «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Δεν πρόκειται για την άμβλωση – πρόκειται για τον έλεγχο των γυναικών». Η απόφαση φέρεται να επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες δεν θα μπορούν να ειδοποιούνται για τις επιλογές τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρει ο Guardian.

 
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 2.700 κέντρα εγκυμοσύνης κρίσης (CPC), αριθμός ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τις συμβατικές κλινικές υγείας όπου οι γυναίκες μπορούν να κάνουν έκτρωση.