«Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρο χτύπημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», προειδοποιεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε άρθρο του στον Guardian, το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Η μεταναστευτική κρίση απειλεί να καταστρέψει την ΕΕ. Δεν πρέπει να την αφήσουμε», αναφέρει o ο Ταγιάνι προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα θα είναι αποφασιστική. «Μια πραγματική στρατηγική που στηρίζεται σε δύο πυλώνες είναι επειγόντως αναγκαία. Πρώτον, πρέπει να σταματήσουμε τους εμπόρους που εμπορεύονται τις ανθρώπινες ζωές, εμποδίζοντας τα σκάφη να εγκαταλείψουν τις χώρες διέλευσης. Δεύτερον, τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν το δίκαιο μερίδιο των προσφύγων που τους αναλογεί, από αυτούς που έρχονται στην Ευρώπη μέσω ενός αυτόματου, υποχρεωτικού μηχανισμού», προσθέτει ισχυρός άνδρας της Ευρωβουλής.
 
Ο Αντ. Ταγιάνι, που αξίζει να σημειωθεί πως προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σταμάτησε το δουλεμπόριο ανθρώπων, χρηματοδοτώντας, μεταξύ άλλων, την υγειονομική περίθαλψη και την επιτόπια εκπαίδευση, πράγμα που τελικά οδήγησε στην κατάργηση της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής για τους μετανάστες. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σχέδιο για να επιτευχθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στη Μεσόγειο. Ο κανονισμός του Δουβλίνου, το σύστημα ασύλου της ΕΕ, πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί και να αντικατασταθεί από μια δίκαιη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Από τις 650.000 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν το 2017, 416.000 κατατέθηκαν μόνο σε τρεις χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτή η ασυνήθιστη αδικία συνδέεται με τον ξεπερασμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κανονισμός και η μεταρρύθμιση της χαλάρωσης συμβάλλει στην ένταση μεταξύ των κρατών μελών…».
 
«Για να πείσουμε τα πιο διστακτικά κράτη μέλη να αποδεχτούν το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι η ΕΕ είναι επιφορτισμένη με την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της και τη διακοπή των αναχωρήσεων από τη Βόρεια Αφρική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαθέσει τους πόρους και την τεχνογνωσία του: μια διάσκεψη που θα συγκεντρώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη στις Βρυξέλλες θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει ο Ταγιάνι.
 

«Να δούμε αν θα υπάρχει η ΕΕ το 2019»

 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υπογραμμίζει με δηλώσεις του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
 
Ο Μ. Σαλβίνι, που έφυγε από την πρόσφατη μίνι Σύνοδο Κορυφής ικανοποιημένος με τη συνεχιζόμενη μετατόπιση της ΕΕ όλο και πιο δεξιά στο πεδίο της μεταναστευτικής της πολιτικής, επεσήμανε ότι στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες θα αποκαλυφθούν οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών στα θέματα του προϋπολογισμού και της μετανάστευσης.
 
«Τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μέλλον στην τρέχουσα μορφή της ή αν όλο αυτό είναι μάταιο. Δεν πρόκειται μόνο για τον προϋπολογισμό των επόμενων επτά ετών. Του χρόνου είναι οι ευρωεκλογές. Μέσα σε έναν χρόνο θα δούμε αν εξακολουθεί να υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη ή όχι», τόνισε.