Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κρατώντας ελληνικές σημαίες με συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς οδικούς άξονες της συμπρωτεύουσας, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια.

Παρόμοιο συμβάν είχε συμβεί και μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο για το  Μακεδονικό τον Ιανουάριο, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν βεβηλώσει και πάλι τον χώρο:

Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Θεσσαλονίκης», παράλληλα, περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν στη συγκέντρωση και μετέπειτα πορεία για τη Μακεδονία αποκόπηκαν και κινήθηκαν προς την πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα.Τα 100 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων φορούσαν κράνη ενώ άλλοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, κινήθηκαν και επιτέθηκαν εναντίον αντιεξουσιαστών θαμώνων σε μαγαζί – μπαρ της περιοχής. Από την επίθεση δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο, υπήρξαν υλικές ζημιές στο μαγαζί. 

Να καταδικάσει η ΝΔ τη βεβήλωση του μνημείου ζητάει ο Τζανακόπουλος

«Η Νέα Δημοκρατία έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος που ζήτησε από τη μείζονα αντιπολίτευση «να καταδικάσει άμεσα την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τους φασίστες».

Εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.
 
Η έρευνα αφορά διωκόμενες πράξεις, όπως βλάβη επίσημων κοινοποιήσεων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ για τον εντοπισμό των δραστών πρόκειται να αξιοποιηθούν και οπτικοακουστικά μέσα, αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 

Καταδικάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

 
Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι «το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της».
 
Και προσθέτει πως «Η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις, που το τελευταίο διάστημα πληγώνουν τη συλλογική καθημερινότητα και διχάζουν τη δημόσια ζωή της πόλης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν».
 
«Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές λύνονται με ψύχραιμο, νηφάλιο και πολιτισμένο διάλογο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Όχι με αυτοδικία ούτε με τον νόμο της ζούγκλας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, που είναι ο σεβασμός στον άλλον και στο δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Μόνον έτσι μπορούμε να προσδοκούμε ότι η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση.