O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020 και θα βάζει τέλος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
 
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «τα παιδιά που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο 2020, θα μπουν με σύστημα που θα ανακοινώσουμε στο τέλος Ιουλίου. Και το σύστημα αυτό θα είναι δομημένο ως προς το ποια θα είναι η τρίτη λυκείου». Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαξ Χαρακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «με επιπολαιότητα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα. Τα παιδιά της πρώτης Λυκείου δεν γνωρίζουν σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια».
 
Αναφορικά με τις Πανελλήνιες, ο Γαβρόγλου τόνισε ότι πρόκειται για ένα αδιάβλητο σύστημα, αλλά ότι δεν είναι παιδαγωγικά ορθό, καθώς «έχει κακοφορμήσει». Επιπλέον, σημείωσε ότι ουσιαστικά έχει «καταργηθεί η τρίτη Λυκείου. Το κακό πάει πλέον και στην δευτέρα Λυκείου», και πρόσθεσε πως «μόνο το 30% των παιδιών πάνε στις δέκα πρώτες επιλογές τους. Πρέπει να δούμε ποιο σύστημα θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που σπουδάζουν αυτό που θέλουν».
 
Ξεκαθάρισε ότι και το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει εξετάσεις και μάλιστα διέψευσε πως θα υπάρχει εισαγωγή χωρίς καμία εξέταση. «Οι εξετάσεις είναι οργανικό εργαλείο του παιδιού. Κανείς δεν λέει ότι θα πηγαίνεις το πρωί στο σχολείο και θα κάνεις ό,τι θέλεις» διευκρίνισε.
 
«Αν στήσουμε μια «σωστή» τρίτη Λυκείου, τότε το απολυτήριο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Πρέπει να έχει μια αξία στη συνείδηση πολιτών. Πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο, δεν λέω «αποκλειστικό» ρόλο. Το αντίβαρο στο σημερινό σύστημα είναι για εμάς το απολυτήριο. Και με εξετάσεις, με παρουσία, με εργασίες» σημείωσε.
 

«Πρέπει να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα»

 
Σε ανάρτηση της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «σήμερα βγαίνουν οι βαθμοί. Αγωνία για μαθητές και γονείς. Για κάποιους είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι το τέλος για κανέναν. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το εξεταστικό σύστημα όμως που εξοντώνει τους νέους πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».