Στη  διυπουργική σύσκεψη της Παρασκευής για τις νέες καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, συζητήθηκε η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, καθώς και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα νέα φαινόμενα πλημμυρών των τελευταίων ημερών.

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση και δήλωσε πως «δεν μιλάμε για έργα “μπαλώματα” αλλά για μία ολιστική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα τα οποία όπως είδαμε σημειώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφασίσαμε να γίνει η ίδια διαδικασία και στις άλλες Περιφέρειες». Παράλληλα, στάθηκε στο πόσο σημαντικό ήταν πως σε αντίθεση με τον Νοέμβριο του 2017 υπήρξε άμεση επέμβαση. «Αυτή τη φορά βρεθήκαμε εγκαίρως πάνω από το πρόβλημα για αυτό και αποφύγαμε τα χειρότερα».

Υπεραμύνθηκε του έργου της η Ρ. Δούρου

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 αντί να «προχωρήσουμε με έργα μπαλώματα, προκρίναμε ένα πρόγραμμα 160 έργων υποδομής» αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως παρόμοιο έργο «δεν μπορούν να επιδείξουν ούτε οι προκάτοχοι μου αλλά ούτε και οι Αρχές».

Τόνισε ότι το ζήτημα του βαρύ γραφειοκρατικού πλαισίου δεν μπορεί να επιλυθεί στα τηλεπαράθυρα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σταματήσει η απόδοση ευθυνών για λόγους εντυπωσιασμού. «Το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο εφήμερων εντυπώσεων και στα τηλεπαράθυρα με την απόδοση ευθυνών. Πρόκειται για ένα βαρύ φορτίο δεκαετιών, το οποίο οφείλουμε να αλλάξουμε για να μην παίζουμε με την απόδοση ευθυνών και την πολιτική βούληση της εκάστοτε Αρχής και του εκάστοτε δημάρχου». Τέλος, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή που εκδηλώνεται με ακραίες εκφάνσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, είχε δηλώσει ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, οκτώ μήνες μετά την μεγάλη καταστροφή. . «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει στην Μάνδρα Αττικής, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την καταστροφή του 2017».

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη και της Τζένη Τσιροπούλου Η καταστροφή είχε φωτογένεια αλλά ποιος θυμάται τη Μάνδρα 4 μήνες μετά;