Σε επιστολή του προς τις χώρες του ΝΑΤΟ ο Τραμπ ζήτησε τα μέλη να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες τονίζοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ πληρούν τους στόχους της Συμμαχίας. Η επιστολή του είχε ως παραλήπτες τους ηγέτες των Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ολλανδία.
 
«Η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα. Το ίδιο και η Ισπανία και η Γαλλία.Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ» τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Απαντώντας το Βερολίνο ανέφερε ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.
 
Από μεριάς του ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του προς τις δηλώσεις του Τραμπ σχολιάζοντας «Δεν είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την επιστολή του Τραμπ».
 
Ισχυρίστηκε δε, ότι η χώρα του «έχει σταματήσει τη συστηματική μείωση των αμυντικών δαπανών και πλέον συμμετέχει σε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Εσθονία ανακοίνωσε την παραίτησή του επικαλούμενος την κατάχρηση του Τραμπ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και προσθέτοντας ένα σταθερό περιθώριο διπλωματών σταδιοδρομίας που εγκαταλείπουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του προέδρου.

Παραίτηση του πρέσβη στην Εσθονία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Εσθονία ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις δηλώσεις του Τραμπ προσθέτοντας πως υπάρχουν κι άλλοι διπλωμάτεςπου θα παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Ο Τζιμ Μέλβιλ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει σε φίλους του σε ανάρτηση στο Facebook. Η ανάρτηση αναφέρεται στις παρατηρήσεις του Τραμπ που έκανε κατά την τελευταία βδομάδα.
 
«Το να λέει ο Πρόεδρος ότι η ΕΕ «ήθελε να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ για να επιτεθεί στην τράπεζα μας» ή ότι «το ΝΑΤΟ είναι τόσο κακό όσο η ΝΑΦΤΑ» δεν είναι μόνο λάθος αλλά μου αποδεικνύει ότι ήρθε η ώρα να φύγω.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο Μέλβιλ θα αποχωρήσει από τις υπηρεσίες του στις 29 Ιουλίου.