Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο Ζεεχόφερ υπέβαλε την Κυριακή την παραίτηση του από την ηγεσία του CSU, αλλά και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας. Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν μετά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

«Θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του.

Οι απαιτήσεις του Ζεεχόφερ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, υποστηρίζει ένα μεταναστευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα. Ο ίδιος είχε δώσει στην Άνγκελα Μέρκελ διορία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να αποφασίσει το αν θα αποδεχτεί τις προτάσεις του. Είχε τονίσει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει με δική του πρωτοβουλία τις επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα.

Δεν πείστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής

Τα όσα συμφωνήθηκαν στην προ ημερών Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν, προβλέπει τη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, σε εθελοντική βάση, εντός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός τρίτων χωρών όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την επιστροφή τους, καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Οι αντιδράσεις από το CDU

Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ζεεχόφερ και προσπάθησε να τον πείσει να μην παραιτηθεί από τη θέση του, τονίζοντας του πως αυτό που επείγει για τη Γερμανία και την ΕΕ είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη» και πρόσθεσε με νόημα πως «έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας».

Η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ξεκαθάρισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει τη στήριξη του Προεδρείου του CDU, ενώ τόνισε πως «μονομερείς  επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε περίπτωση αποχώρησης του Ζεεχόφερ από την θέση του υπουργού και του επικεφαλής του CSU, το κόμμα του, στο οποίο ο Ζεεχόφερ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, θα κληθεί να επιλέξει νέο ηγέτη, που θα αναλάβει και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ακόμα και αν ο Ζεεχόφερ επιμείνει στην παραίτηση, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ωστόσο, αν οι Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και αποσύρουν τους βουλευτές τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα πρέπει το CDU και το SPD, αν αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία, να αναζητήσουν συνεργασίες και να συνεχίσουν με κυβέρνηση μειοψηφίας. Ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Φιλελεύθερων (FDP), αλλά οι όποιες αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν αφού ξεκαθαρίσει τη θέση του το CSU. Επισημαίνεται ότι η Μέρκελ έχει αποκλείσει συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).