Την έκθεση κατέθεσε τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε αποφύγει να σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος και την ελληνική οικονομία.
 
Στην έκθεση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει τη λύση του «μαξιλαριού ρευστότητας» της ελληνικής οικονομίας και την ενισχυμένη εποπτεία ως «προληπτική γραμμή στήριξης», η οποία θεωρείται πως μπορεί να ευνοήσει την οικονομία. Η ΤτΕ, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις, θεωρεί πως το χρέος είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, συνδέοντάς το ακόμα και με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία αναφέρει πως έχει τη «διακριτική ευχέρεια» να αποδεχθεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα.
 
Η έκθεση αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου, στις 20 Αυγούστου, η βιώσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων «θα είναι η ύστατη και καθοριστική ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση». Σε διαφορετική περίπτωση, η ΤτΕ προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα, «οι αναπτυξιακές προοπτικές υπονομεύονται και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».
 
Επί της ουσίας, στην έκθεση του Γ. Στουρνάρα τονίζεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως η ενισχυμένη εποπτεία και η αιρεσιμότητα των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος θα αναγκάσουν κάθε επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει στον «σωστό» δρόμο, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία.
 
Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει πως οι αξιολογήσεις ανά τρίμηνο, Ευρωπαίων και ΔΝΤ, για την ελληνική οικονομία, θα αξιολογούνται με τη σειρά τους από τις αγορές. Με βάση τις αντιδράσεις των αγορών, θα εφαρμόζονται και τα μέτρα που τελούν υπό αιρεσιμότητα, όπως οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
 
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης αυξάνει την πίεση στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια καλώντας τες να ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Ξεκαθαρίζει δε πως η βελτίωση της κατεύθυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από την επίσπευση πώλησης δανείων, κυρίως επιχειρηματικών αλλά και καταναλωτικών, ενώ κάνει αναφορές και σε διαγραφές για το χαρτοφυλάκιο λιανικής.
 
Η έκθεση αναφέρει πως χάρη στα παραπάνω, αλλά και στην εκτιμώμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, για την οποία υπογραμμίζει και την αύξηση των καταθέσεων κατά 14,6 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών έως τον περασμένο Απρίλιο, οι στόχοι θα ικανοποιηθούν και η οικονομία θα παραμείνει σε ανάπτυξη.
 
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 2% (στην προηγούμενη υπολόγιζε 2,4%) και το 2019 στο 2,3% (απο 2,5%), ενώ αναμένει μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% εντός του 2018.
 
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)