Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε προς τον Μοσκοβισί ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία». Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «συνέστησε» στον Μοσκοβισί να είναι πιο «προσεκτικός» στις δημόσιες τοποθετήσεις του, «σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες».
 
Οι θυσίες ήταν «εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα» τονίζει η ανακοίνωση.
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».
 
Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση, αναφέρει το δελτίο τύπου.
 
Σύμφωνα με την ομιλία του Μοσκοβισί στη Βουλή, «οι Έλληνες βουλευτές κλήθηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια». Έπλεξε το εγκώμιο της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι 450 μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε στο τρίτο μνημόνιο αποτελούν ρεκόρ για χώρα που βρίσκεται σε μνημόνια. «Καμία χώρα δεν εφάρμοσε και υιοθέτησε τέτοια μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Δήλωσε «ανέκαθεν σύμμαχός σας και κατά των υπερβολών στη λιτότητα». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε πως «θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης και ακόμη σκληρότερη λιτότητα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «για αυτό έδωσα μάχη, ενώ έδωσα μάχη και για τις κοινωνικές διατάξεις. Ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα υπήρχε “διαζύγιο” Ελλάδας – Ευρωζώνης».
 
Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυστηρής εποπτείας που έχει επιβληθεί από τους δανειστές για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι νέο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «η τρόικα δεν θα ξανάρθει εδώ».
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανταποκρίνεται στο ύψος των φιλοδοξιών και των αναγκών και τόνισε πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. «Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές».
 

Αντιδράσεις Χατζηδάκη

 
Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε πως «οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πως πρόκειται για 4ο μνημόνιο». Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια κανονική χώρα», ως απάντηση στην τοποθέτηση του επιτρόπου. Ο Χατζηδάκης κάλεσε τον Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της, όπως αναφέρει το News24/7.
 
Σε απάντηση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι πολύ καλή για την Ελλάδα και επιτεύχθηκαν «εξαιρετικά σημαντικά μέτρα για το χρέος». Ειδικότερα επεσήμανε ότι «στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις αγορές με καλές συνθήκες» και σημείωσε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μερίδιο για την επιτυχία.
 
Σχετικά με τις κατηγορίες για τέταρτο μνημόνιο, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Δεν ζητούμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικας, δεν θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές». Τέλος, για τις συντάξεις ο Μοσκοβισί δήλωσε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», αν και άφησε παράθυρο για μη περεταίρω περικοπή των συντάξεων.