Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ιndependent, σε επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Γερμανία να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές τις ευθύνες απέναντι στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι πλέον μη βιώσιμη για τις ΗΠΑ.

«Όπως σας εξήγησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας τον Απρίλιο, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη χώρα. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αφιερώνουν περισσότερους πόρους στην άμυνα της Ευρώπης, όταν η οικονομία της ηπείρου σας, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, τα πηγαίνει πολύ καλά και οι προκλήσεις ασφαλείας αφθονούν. Αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμο για εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία, το 2014, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευθεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ εντός της επόμενης δεκαετίας. Ο Τραμπ έχει κατακρίνει αρκετές φορές από την εκλογή του τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους, υποστηρίζοντας πως «εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι άδικο το να μην υπάρχει μοίρασμα των βαρών, τη στιγμή που αμερικανοί στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους μακριά από τη χώρα τους ή τραυματίζονται πολύ σοβαρά».

Εκτός της Μέρκελ, ο Τραμπ είχε αποστείλει επιστολές και σε , Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ολλανδία, καλώντας τους να είναι πιο συνεπείς. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ είχε εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκεια του με τις υποδείξεις του αμερικανού προέδρου. Δεν είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την επιστολή του Τραμπ. Η χώρα μου έχει σταματήσει τη συστηματική μείωση των αμυντικών δαπανών και πλέον συμμετέχει σε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι επιστολές αυτές εστάλησαν σε κράτη – μέλη της συμμαχίας ένα μήνα μετά την επεισοδιακή διήμερη σύνοδο κορυφής των G7, όπου ο Τραμπ δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν, επιτιθέμενος κατά του του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας δηλώσεων του που επέκριναν την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα.