Όπως είχε υποστηρίξει ο Αμερικανός Πρόεδρος, η Βενεζουέλα αποτελεί «απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», διερωτώμενος «γιατί απλώς δεν εισβάλλουμε στην  προβληματική χώρα;», όπως διεμήνυσε το Associated Press.

Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να τέθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, τον Αύγουστο του 2017, στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας ΜακΜάστερ.

Από μεριάς τους οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξήγησαν στον Ντ. Τραμπ πως μία στρατιωτική δράση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Ωστόσο ο Πρόεδρος φαίνεται πως δεν παράτησε εντελώς την ιδέα καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα, φέρεται να έγειρε εκ νέου ζήτημα στρατιωτικής εμπλοκής, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Ζουάν Μανουέλ Σάντος, στο περιθώριο των εργασιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Το προσωπικό μου μού τόνισε να μη σας το πω αυτό», εκμυστηρεύτηκε ο Τραμπ στους συνδαιτυμόνες του, ανοίγοντας προσωπικές συζητήσεις με τους παρευρισκόμενους ρωτώντας τους αν θα συμφωνούσαν σε μια τέτοια ενέργεια.

Ο ΜακΜάστερ φαίνεται ότι έπεισε τον Τραμπ να εγκαταλείψει την ιδέα και το ενδιαφέρον του για το θέμα άρχισε να υποχωρεί.