Συνάντηση στο Βερολίνο είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, στην οποία κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το προσφυγικό. Η Α. Μέρκελ δήλωσε αναφορικά με τη στάση της Ουγγαρίας ότι «έχουμε πρόβλημα».
 
«Η Ουγγαρία δεν αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη για τους μετανάστες που υπόκεινται στον Κανονισμό του Δουβλίνου ακόμα και αν έχει καταγράψει αυτούς τους πρόσφυγες», εξήγησε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Και πρόσθεσε ότι «η ψυχή της Ευρώπης είναι ο ανθρωπισμός».
 
Αν και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της σε τέτοιου είδους ανθρώπινα ζητήματα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει «να υπερασπιστεί το σύνορά της».
 
Από τη μεριά του, ο Β. Ορμπάν υπογράμμισε ότι είναι «ξεκάθαρο πως στο μεταναστευτικό ζήτημα, εγώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, βλέπουμε τον κόσμο πολύ διαφορετικά». Επιπλέον, έκανε σαφές ότι «η δημιουργία κέντρων υποδοχής έξω από την Ευρώπη αποτελεί παλαιότερο στόχο της Ουγγαρίας και ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια της καγκελαρίου Μέρκελ». Τέλος, πρόσθεσε ότι η χώρα του βλάπτεται από τις κατηγορίες της Γερμανίας ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2015 πως «όποιος Ευρωπαίος πολιτικός δίνει ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι ανεύθυνος. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της σύνεσης, τότε θα χάσει αυτή τη μοιραία μάχη».
 

Αισιοδοξία ότι το SPD θα εγκρίνει τα κέντρα υποδοχής από Ζέεχοφερ

 
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του CDU και του CSU για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα.
 
«Το σύνταγμά μας αναφέρει ότι οι μετανάστες πρέπει να επιστραφούν εντός 48 ωρών και επομένως δεν θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις τόνισε, απαντώντας στους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις εν λόγω δομές. Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης για εκ νέου διαβούλευση του θέματος.