Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε τουριστικές μονάδες όπως ξενοδοχεία, εις βάρος ανηλίκων και πρακτικάριων, αλλά και όλων των εργαζομένων. Η καταγγελία αφορά τις εξαντλητικές και απλήρωτες υπερωρίες και την καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ξενοδόχοι «αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων. H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο».
 
Επιπλέον, η ανακοίνωση στρέφεται και κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως για να «επιβάλουν οι εργοδότες τους όρους τους πατάνε πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων παράλληλα με τους συνειδητά υποστελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την έλλειψη πείρας και τον φόβο των νέων εργαζομένων παράλληλα με την παραλυτική δράση της εργοδοτικής-κυβερνητικής πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων».
 
Η επιτροπή διεκδικεί:
 
  • 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεωτικές για όλους τους ξενοδόχους, σε όλη τη χώρα, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης και να καλύπτουν τις μειώσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.
  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.
 
Για τα άτομα που κάνουν πρακτική διεκδικειται:
 
  • 6ωρο- 5ημερο-30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου. Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ.
  • Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας.
  • Ασφάλιση για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
  • Να συγκροτηθεί μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση του κανονισμού πρακτικής άσκησης.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου:
 
Δεν πρόλαβε καλά – καλά να ξεκινήσει η σαιζόν για τους μαθητές που κάνουν την πρακτική τους στα ξενοδοχεία αλλά και για ανήλικους εργαζόμενους και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για εξαντλητικές και απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου σε ξενοδοχεία του Νομού!
 
Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων. H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο.
 
Παράλληλα οι ξενοδόχοι αναμασούν το επιχείρημα ότι οι νέοι εργαζόμενου πρέπει να είναι και χαρούμενοι επειδή «δουλεύουν για να μάθουν τη δουλειά» και ότι τους κάνουν και χάρη που τους δίνουν τα ψίχουλα. Για να επιβάλουν τους όρους τους πατάνε πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων παράλληλα με τους συνειδητά υποστελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την έλλειψη πείρας και τον φόβο των νέων εργαζομένων παράλληλα με την παραλυτική δράση της εργοδοτικής-κυβερνητικής πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
 
Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία», που έχουν κάνει σημαία οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό και τον επισιτισμό, γκρεμίζεται σα χάρτινος πύργος μέσα στις γαλέρες των ξενοδοχείων και των μεγάλων καταστημάτων. Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας! Τα εκατομμύρια που βγάζουν καθημερινά οι ξενοδόχοι και πανηγυρίζουν για αυτά, βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί για τη δήθεν ευαισθησία της και τα κροκοδείλια δάκρυα της αφού έχει συμβάλει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας ενώ παράλληλα παίρνει μέτρα για την εδραίωση και παγίωση όλων των μνημονιακών νόμων που τσάκισαν δικαιώματα, συμβάσεις, μισθούς και ωράρια εργασίας για λογαριασμό του κεφαλαίου.
 
Προκαλεί η κυβερνητική-εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ και του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου αφού:
 
είναι αυτές οι δυνάμεις που πρόσφατα έδωσαν δώρο στους ξενοδόχους τα ρεπό στην κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία για το 2018-2019 με αντάλλαγμα την ιλιγγιώδη αύξηση των 0,38 ευρώ τη μέρα για το 2018, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για το 2017, είναι οι ίδοι που έβαλαν τους εργαζόμενους στο «Μαρίνα» να δεχτούν μείωση 10%,
είναι αυτοί που στήριξαν με τα χέρια και τα πόδια τη σημερινή κυβέρνηση, που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ και νυν σφαγέα των δικαιωμάτων μας και καλλιέργησαν την αυταπάτη του μικρότερου κακού, της δήθεν «κατάργησης των μνημονίων» και ότι μπορούν να συμβιβαστούν και τα δικαιώματα μας και τα κέρδη των ξενοδόχων, είναι οι ίδιοι που τώρα το παίζουν απατημένες σύζυγοι για την δήθεν εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζουν διαχρονικά. Μπορεί να άλλαξε ο πρόεδρος στο σωματείο αλλά η πορεία της πλειοψηφίας του ΔΣ διατηρείται αμετάβλητη! Είναι υπόλογοι για όλα τα παραπάνω απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις οικογένειες μας και πρέπει να απολογηθούν για αυτό!
 
Εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από την διεκδίκηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας: για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια . Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.
 
Αυτό απαιτεί να νιώσουμε τη δύναμή μας, που δεν είναι άλλη από τη συνειδητοποίηση ότι από τη δουλειά μας παράγονται τα αμύθητα κέρδη των ξενοδόχων, ότι για «να έχουν αυτοί πολλά, πρέπει εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε λίγα».
 
Χρειάζεται τώρα χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουμε τη διεκδίκηση μας σε κάθε ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπως είναι γνωστό σε όλους θα είναι στο πλάι όλων των συναδέλφων χωρίς διακρίσεις ή ανταλλάγματα.
 
Η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο, μαθητή, νέο εργαζόμενο και τους καλούμε να μην σκύψουν το κεφάλι, να μη γίνουν σκλάβοι στο όνομα της «εκπαίδευσης» και της «απόκτησης εμπειρίας», να οργανωθούν σε κοινές επιτροπές –νέοι και παλιοί εργαζόμενοι- σε κάθε ξενοδοχείο. Να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους των ξενοδόχων, τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
 
Μέσα από τις επιτροπές μας να διεκδικήσουμε:
 
8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, υποχρεωτικές για όλους τους ξενοδόχους, σε όλη τη χώρα, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης και να καλύπτουν τις μειώσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.
Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.
 
Για τους πρακτικάριους να διεκδικήσουμε:
 
6ωρο- 5ημερο-30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου. Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ.
Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας.
Ασφάλιση για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Να συγκροτηθεί μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση του κανονισμού πρακτικής άσκησης.