Όπως, αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατά  τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη, ο Ν. Μιχαλολιάκος ζήτησε να θεωρηθεί πλαστό το έγγραφο που έχει κατατεθεί για το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο αποδεικνύει ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται πίσω από κάθε δράση της.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση που υπέβαλε προσωπικά ο Ν. Μιχαλολιάκος διά των συνηγόρων του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλαστό το έγγραφο αυτό, τονίζοντας ότι από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν δεν προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας.

«Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ενώ ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος γνώριζε την ύπαρξη του ανωτέρω εγγράφου, από τη στιγμή που κατατέθηκε από τον μάρτυρα Δημήτριο Ψαρρά [τον Σεπτέμβριο του 2013] σε ουδεμία ενέργεια προέβη προκειμένου να το προσβάλει.

Αντίθετα, στην απολογία του στις 2.10.2013 υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό “απηχεί ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής”. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, εφόσον κατά την προβολή συγκεκριμένων βίντεο γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις της οργάνωσης».

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Χρύσα Παπαδοπούλου (οικογένεια Φύσσα), Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (συνδικαλιστές ΠΑΜΕ) και Κώστας Παπαδάκης (Αιγύπτιοι αλιεργάτες), ανέπτυξαν στοιχεία για τη γνησιότητα του Καταστατικού, ενώ η Χ. Παπαδοπούλου κατέθεσε τεύχος από το περιοδικό «Χρυσή Αυγή», όπου είναι τυπωμένη σφραγίδα ταυτόσημη με τη σφραγίδα του Καταστατικού την οποία αμφισβητεί ο Μιχαλολιάκος. Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση της έδρας σχετικά με την ένσταση Μιχαλολιάκου.