Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, θα έχει  περιορισμένη επίπτωση στην κινεζική οικονομία, δήλωσε ο οικονομολόγος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Μα Τζουν, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
 
Με την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, που ισχύουν από σήμερα, οι ΗΠΑ προκάλεσαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
 
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μια μικρότερη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,2%, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τον δεύτερο και τρίτο γύρο επιπτώσεων από τη μείωση των εξαγωγών στους σχετικούς κλάδους. «Ο εμπορικός πόλεμος, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, συζητείται εδώ και πάνω από δύο μήνες, με την επίπτωσή του στην οικονομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να έχει ήδη αφομοιωθεί και κάποια επίπτωση ήταν υπερεκτιμημένη», δήλωσε ο Μα.
 
Κατά τον Κινέζο υπουργό, ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει αναγκαστικά μεγάλες επιπτώσεις στην κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ προανήγγειλε «αναγκαία αντίμετρα» για τους κλάδους που θα υποστούν μεγαλύτερες επιπτώσεις.
 
Σημειώνεται πως ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ωστόσο πως αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας.