Της Αλεξάνδρας Τάνκα

Σε μια προσπάθεια του ο ΑΝΤ1 να προχωρήσει σε έρευνα για τους βιασμούς στην Ελλάδα, σκέφτηκε ότι για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο ένα ρεπορτάζ θα πρέπει, σαφώς, να περιλαμβάνει και τη ματιά μιας «ειδικού».
 

Τι λέει λοιπόν η Α. Καζάκου μιλώντας στον ΑΝΤ1; «Σε συνδυασμό με τον ήλιο, ο οποίος ήλιος όπως γνωρίζουμε καλά ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία μας κάνει να έχουμε ερωτική διάθεση περισσότερο το καλοκαίρι. Και εκείνη την ώρα τα ρούχα παίζουνε πολύ δυνατό ρόλο. (sic)».
 
Το παραπάνω απόσπασμα μπορεί να το διασταυρώσει κάποιος και από το βίντεο στην ιστοσελίδα του ΑΝΤ1, στο λεπτό 34:27.


 

Ανάμεσα λοιπόν στις πληροφορίες του, που κάνουν λόγο για 4.500 βιασμούς το χρόνο, ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να μας εξηγήσει και πού οφείλονται οι βιασμοί αυτοί.
 
Μέχρι στιγμής είχαμε ακούσει διάφορες εκδοχές, όπως ότι τα ρούχα που φορούν οι γυναίκες προκαλούν, ή η συμπεριφορά τους, ή ακόμα και ότι η απόρριψη τους προς τους άντρες μπορεί να τους προκαλέσει ερωτική διέγερση.
 
Τώρα έρχεται ένα νέο δεδομένο σε μια σειρά επιστημονικών αιτιών που λέει ότι η βιταμίνη D –και τα ρούχα που παίζουν «δυνατό ρόλο»- είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού.
 

Victim shaming 101
 

Στο τηλεοπτικό γυαλί της Ελλάδας έχουμε δει αμέτρητες φορές, είτε σε τηλεοπτικές σειρές είτε ακόμα και σε ενημερωτικές ή ειδησεογραφικές εκπομπές, σεξιστικές συμπεριφορές και κοπέλες να δέχονται αισχρά σχόλια, οι οποίες έχουν εμφανιστεί είτε με μαγιό είτε με ρούχα γυμναστικής.
 
Το να δικαιολογείς όμως την κουλτούρα του βιασμού ή –ίσως και ακόμη χειρότερα- να προσπαθείς να φέρεις στο τραπέζι για άλλη μια φορά την καραμέλα περί «προκλητικών ρούχων» δεν μπορείς να το βασίσεις μονάχα σε άγνοια ή ημιμάθεια.