Μια μέρα μετά τη συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, σχετικά με την πολιτική που θα εφαρμόσει το Βερολίνο για το άσυλο σε πρόσφυγες, η υπουργός Άμυνας της χώρας εκτίμησε ότι η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη Ιουλίου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία: «Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

Ο υπουργός Εσωτερικών  και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο Ζεεχόφερ δηλώνει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».

Ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ υποστήριξε ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές, υπό τον φόβο της επιστροφής χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.