Αναδημοσίευση από το Generation 2.0
 
Η ψήφιση του νόμου δεν αποτέλεσε το τελος του αγώνα αλλά μια νέα αφετηρία. Οι δυσκολίες πολλές, καθώς η διαδικασία δεν φάνηκε να είναι τόσο απλή ή γρήγορη οσο περιμέναμε και σιγουρα χρειάζεται επιμονή και διαρκής πίεση να μην ξεχαστεί ως ενα θέμα «λυμένο».
 
Aπό τα στοιχεία που το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση τον περασμένο μήνα, προκύπτει ότι από το Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 έχουν κατατεθεί 113,724 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις με τον προηγούμενο νόμο 3838/10 καθώς και με τον 4332/15. Από αυτές τις αιτήσεις έχει διεκπεραιωθεί το 73%.
 
Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική διότι οι διαδικασίες προχωρούν με δεδομένου μεγάλων γραφειοκρατικών δυσκολιών. Μέσα από την τακτική επικοινωνία που διατηρούμε με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις καταλαβαίνουμε οτι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης. Πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση αιτήσεων και την μεγάλη αναμονή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες.
 
Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης, η ύπαρξη πολλαπλών ταχυτήτων στην εξέταση των αιτήσεων ανάλογα με τη περιοχή και φυσικά με το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ πανελλαδικά οι αιτήσεις έχουν διεκπεραιωθεί σε επίπεδο 73%, βλέπουμε συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (υπηρεσία με τον υψηλότερο αριθμό υπαλλήλων) το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο 43%.
 
Είναι γνωστό στους ανθρώπους με μεταναστευτική καταγωγή που ζουν στη συμπρωτεύουσα ότι η ιθαγένεια είναι ένα όνειρο που αναβάλλεται επ αόριστον. Σε επαναλαμβανόμενα ερωτήματα που έχουν κάνει στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με την πορεία των αιτήσεων τους, η απάντηση που λαμβάνουν είναι πως ακόμη εξετάζονται οι αιτήσεις του 2012(βάσει του παλαιότερου νόμου). Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι αιτήσεις των ενηλίκων που κατατέθηκαν με το νόμο του 2015 ακόμη βρίσκονται σε συρτάρια.
 
Με τους ρυθμούς αυτούς, ακόμα και εάν αρχίσει ΑΥΡΙΟ η εξέταση των νέων αιτήσεων, φαίνεται πως αυτές θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον 3μιση με 4 χρόνια μετά από την κατάθεσή τους, ενώ ο νόμος προβλέπει προθεσμία ενός έτος για τους ενήλικες.
 
Σε σχετική αναφορά που υπέβαλε το Generation 2.0 τον Ιανουάριο στο Συνήγορο του Πολίτη, η απάντηση της υπηρεσίας προς την Αρχή ήταν πως χειρίζεται το απόθεμα αιτήσεων που εκκρεμούσαν από το νόμο 3838. Ένα απόθεμα ωστόσο, που το αντιμετώπισαν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες στην ελληνική επικράτεια.
Το ζήτημα είχε τεθεί τότε και προς το Υπουργείο Εσωτερικών από το ΣτΠ καθώς και άλλες φορές από το Generation 2.0.Καθώς κλείνουν 3 χρόνια από τη ψήφιση του νόμου και η κατάσταση φαίνεται στάσιμη, το G2RED μαζί με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει απευθυνθεί και πάλι προς την Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας με κοινή επιστολή.
 
Ως οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη δεύτερη γενιά μεταναστών, διεκδικούμε την πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή στην ελληνική κοινωνία. Ως πότε οι υπεύθυνοι θα παρατηρούν παθητικά την αδικία που εξελίσσεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας;