Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέτασε διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, αναφορικά με 14χρονο μαθητή ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του την Κυριακή στην Αργυρούπολη. Ο Ζαγοραίος ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας σε εισαγγελέα ανηλίκων, η οποία αναμένεται να αρχίσει άμεσα την εξέταση μαρτύρων.
 
Το αγόρι εντοπίστηκε από τους γονείς του τα ξημερώματα της Κυριακής απαγχονισμένο στη βεράντα του σπιτιού του και σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» άφησε πίσω του ένα σημείωμα που έγραφε, «Θέλω να καταστρέψετε αυτούς που με κατέστρεψαν», ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο σημείωμα κατονομάζει και συμμαθητές του ως ηθικούς αυτουργούς.
 
Tο παιδί αφού επέστρεψε στο σπίτι του μετά από πάρτι, πήρε τηλέφωνο τους γονείς του να δει τι ώρα θα επέστρεφαν σπίτι για να βεβαιωθεί ότι έχει χρόνο να εκτελέσει την εν λόγω πράξη. Λόγω του σημειώματος αλλά και άλλων ενδείξεων ότι ο 14χρονος ήταν θύμα bullying, οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από το ότι ο εκφοβισμός ήταν αυτό που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
 
Ο πατέρας του αγοριού δήλωσε άγνοια, καθώς όπως δήλωσε, δεν υπήρχε καμία ένδειξη στο σπίτι σχετικά με τα όσο αναφέρει ο 14χρονος στο σημείωμα του, αναφέρει το iefimerida. Στο ίδιο δημοσίευμα, ένας γείτονας της οικογένειας δήλωσε ότι «η οικογένειά του έχει ταβέρνα ταΐζει τη μισή Αργυρούπολη, το παιδί μεγάλωσε εδώ, στη μπασκέτα και στην παιδική χαρά. Ήταν ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά, δεν παρατήρησα κάτι ξεχωριστό. Συνάντησα μια δασκάλα του στο σούπερ μάρκετ και απορούσαμε πώς ένα τέτοιο παιδί, άριστος μαθητής, κατέληξε σε αυτή την πράξη».
 
Την υπόθεση ερευνά και το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι λογαριασμοί του αυτόχειρα στα social media, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν από εκεί στοιχεία για τα όσα κατήγγειλε ο 14χρονος, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά»

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλος Χαραμής, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, ως κοινωνία και ως θεσμοί κοινωνικοποίησης των νέων, για την αντιμετώπιση του bullying» και πρόσθεσε πως «προκύπτει ένα περιστατικό όπως αυτό της αυτοκτονίας του 15χρονου έφηβου να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αμεριμνησίας μας και να μας δείξει πως όσα έχουμε κάνει δεν είναι αρκετά. Όσο παραμένουν ακόμα άγνωστες βασικές πτυχές του δράματος που έλαβε χώρα στα νότια προάστια της Αθήνας κάθε ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό». 
 
«Εκείνο όμως που δεν επιδέχεται αντίρρηση είναι πως πρώτος στόχος και πρώτη προτεραιότητα της παιδείας του νέου ανθρώπου πρέπει να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με ένα ακραία ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, που αρδεύεται από μια εξίσου ανταγωνιστική κοινωνία, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και της σύγχρονης τεχνολογίας να παρέχουν συστηματικά πλήθος αρνητικών παραδειγμάτων, δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί αυτός ο στόχος. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η Θεματική Εβδομάδα υπήρξε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, που πρέπει να συμπληρωθεί με πιο ολοκληρωμένες και συστηματικές παρεμβάσεις. Και κυρίως με τη στενότερη συνεργασία σχολείου και οικογένειας» κατέληξε.