Απτόητη εμφανίστηκε μετά τις αποχωρήσεις των υπουργών της η Τ. Μέι, η οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit.
 
Ο ίδια τόνισε ότι δεν πρόκειται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση καθώς υποστήριξε ότι ο βρετανικός λαός ζητεί από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.
 
Η Βρετανία δρομολογείται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δυσχεραίνουν τα σχέδιά της.

 

Κόρμπιν: Ανίκανη να διαπραγματευτεί με την ΕΕ η Μέι 

 
O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αντίθετοι στο σχεδιασμό του Brexit που πρότεινε η Μέι, παραιτήθηκαν σήμερα με διαφορά λίγων ωρών, βυθίζοντας σε χάος την κυβέρνηση.
 
Ο Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει.

Τζονσον: Οδεύουμε σε καθεστώς αποικίας
 

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα. 
 
Σε επιστολή του προς την πρωθυπουργό ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της ΕΕ. «Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολεύουν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή παραίτησης του.
 
Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
 
Σύμφωνα με την Independent, ήδη μετά τους ψίθυρους για την αποχώρηση του Τζόνσον σημειώθηκε βουτιά στην τιμή της Στερλίνας και άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.
 
Συγκεκριμένα, στις 15:00 η τιμή της Στερλίνας ήταν στα 1,3261 δολάρια, δηλαδή 0,64% λιγότερο από τις 14:40 που ήταν 1,3346 δολάρια.
 
Λίγο πριν παραιτηθεί ο ΥΠΕΞ, ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, έκανε επίσης γνωστή την παραίτησήτου, με το σκεπτικό ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.
 
Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.