Σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Το σχέδιο 63 σημείων δίνει έμφαση στην άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι έχουν εισέλθει από την Ελλάδα και την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής στα σύνορα της Γερμανίας. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα σημεία αυτά «δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».
 
Δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για πιέσεις που δέχεται ο Ζεεχόφερ από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), με αποτέλεσμα να χαράζει μία πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό υπό τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γερμανία.
 
Όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής, η διαδικασία ασύλου θα λαμβάνει χώρα εντός των δομών, καθώς οι υπηρεσίες και οι δικαστικές αρχές θα βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, στο σχέδιο προβλέπονται ποινές για ήδη καταδικασμένους μετανάστες, ενώ η συμπεριφορά τους θα ελέγχεται συστηματικά. Σημειώνεται ότι αν ένας αιτών άσυλο ισχυριστεί ότι κινδυνεύει στην πατρίδα του, αλλά επιστρέψει σε αυτήν όσο διαρκεί η επεξεργασία αίτησης του, τότε το αίτημα θα ακυρώνεται.
 
Ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε μέσω του σχεδίου του και στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις. Για το 63 σημεία, ο υπουργός Εσωτερικών διεκδικεί περισσότερους υπαλλήλους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης ασύλου, ενώ παράθυρο άφησε σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής δικαστικών εξόδων από τους αιτούντες άσυλο.
 
Ρητή αναφορά γίνεται και στις πλατφόρμες αποβίβασης σε τρίτες χώρες, όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής, αν και υπενθυμίζεται ότι καμία χώρα μέχρι τώρα δεν έχει δεχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της κυβέρνησης, είχε εκφράσει την αντίθεση του σε τέτοιου είδους πλατφόρμες αποβίβασης.
 
Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών, συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες) για την πολιτική της χώρας στα θέματα ασύλου. Ο Ζεεχόφερ είχε υπογραμμίσει τότε πως θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και των αεροδρομίων, προκειμένου εντός 48 ωρών να διαπιστώνεται εάν ένα άτομο έχει υποβάλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Εάν έχει ήδη υποβάλει αίτηση, θα επαναπροωθείται στην συγκεκριμένη χώρα, εφόσον βεβαίως έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με την Γερμανία.
 
Τέλος, «διαδικασίες μεταφοράς» αντί για κλειστά κέντρα ασύλου, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ ήταν τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
 

Αντιμεταναστευτικές κινήσεις από την Αυστρία

 
Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Μάριο Κουνασέκ, και ο συνάδελφός του και υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, ανακοίνωσαν την πολιτική της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με στρατιωτικά μέσα, αλλά και την υποστήριξη της Frontex. Οι συμφωνίες θα είναι εφικτές μέσω συμπράξεων μεταξύ δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αυστριακοί στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, για την πραγματοποίηση ελέγχων σε πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Η Αυστρία πραγματοποίησε στα τέλη του Ιουνίου μια άσκηση ελέγχου των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία. Στην προσομοίωση συμμετείχαν πάνω από 200 στρατιώτες και 500 αυστριακοί αστυνομικοί, οι οποίοι επί μιάμιση ώρα προσποιούνταν πως απαγόρευαν την είσοδο σε εισερχόμενους μετανάστες.