Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η απέλαση αφορά δύο Ρώσους διπλωμάτες και έρχεται ως αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών τους κατά της εθνικής ασφάλειας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ενέργειες που συνιστούν παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, με τις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες να είναι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, καθώς και χρηματισμό κρατικών λειτουργών.
 
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει το όνομα του ενός εκ των δύο, στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας, Βίτκορ Γιάκοβλεφ, ενώ υπογραμμίζεται πως και για τους δύο προβλέπεται απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα.
 
«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής- θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλοι και όλα τα κράτη και οι Αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς: την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, οποτεδήποτε έχει χρειαστεί έχουν παρθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας το επίμαχο δημοσίευμα.
 
«Η ελληνική πλευρά θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά επιμένει στο ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ αναφορικά με το εάν υπήρξαν συμπεριφορές που παραβίασαν αρχές του κράτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα».
 
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν είχαν προχωρήσει σε απελάσεις όταν ξέσπασε η υπόθεση Σκριπάλ, αιτία για την απέλαση πλήθους Ρώσων διπλωματών σε όλο τον κόσμο. Αναφέρει ωστόσο πως το τελευταίο χρονικό διάστημα «διάφοροι μηχανισμοί» ρωσικών συμφερόντων επιχειρούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας, με το ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται στο Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, με το βλέμμα της Ρωσίας να βρίσκεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν αποπειραθεί να επηρεάσουν δήμους, μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων, ενώ υπογραμμίζεται και απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, για την οποία ωστόσο αναφέρεται πως απέτυχε.
 
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που υποστηρίζουν πως αντίστοιχες ενέργειες υπονομεύουν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ρωσική εμπλοκή να έχει να κάνει αποκλειστικά με τη δράση των τεσσάρων και όχι με τις γενικότερες ελληνορωσικές σχέσεις.
 

«Συμμετρική απάντηση» από Ρωσία

 
Η είδηση της απέλασης των δύο Ρώσων και των κυρώσεων σε δύο ακόμα δεν έμεινε ασχολίαστη από τη Ρωσία, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να σχεδιάζει «συμμετρική απάντηση», ενώ το ρωσικό πρακτορείο Interfax αναφέρει πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός.
 
Κατά άλλες πληροφορίες, το πρακτορείο RIA επικαλείται δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή, Αντρέι Κλιμόφ, που αναφέρει πως η Μόσχα θα προχωρήσει αναλόγως, στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

«Είχαμε πληροφορήσει τη Ρωσία»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Αθήνα είχε πληροφορήσει τη Ρωσία ότι θα προχωρήσει στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters.