«Είναι πολύ στενάχωρο όταν η Γερμανία κάνει τεράστιες συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τη Ρωσία, την ώρα που υποτίθεται πως παίρνουμε μέτρα προστασίας από τη Ρωσία, και η Γερμανία πάει και πληρώνει δισ. και δισ. δολάρια κάθε χρόνο στη Ρωσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων,  λίγο πριν τη συνάντηση ο Ντ. Τραμπ, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει κατά την πολυαναμενόμενη Σϋνοδο Κορυφής.

Πυρά κατά των κρατών που «δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» για τις αμυντικές δαπάνες, εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ παραδέχθηκε τις προσπάθειες που έγιναν για να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι δεν είναι αρκετές για να περιοριστεί το βάρος που έχουν επωμιστεί οι ΗΠΑ.

 
«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισεκ, δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό», τόνισε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες»

Παρακολουθήστε τη συνέντηση Τραμπ-Στόλτενμπεργκ:

 
Σύμφωνα με το CNBC, ο Τραμπ κατηγόρησε και τη Γερμανία τόσο για τις αμυντικές της δαπάνες όσο και για το ότι το Βερολίνο «είναι αιχμάλωτο της Ρωσίας». Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Γερμανία «θα λάβει 60 με 70% ενέργεια από τη Ρωσία, καθώς και ένα νέο αγωγό», γεγονός το οποίο δεν είναι «σωστό» σημείωσε, αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ.
 
«Νομίζω ότι είναι πολύ κακό για το ΝΑΤΟ και νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε με τη Γερμανία για αυτό. Η Γερμανία απλά πληρώνει λίγο περισσότερο από το 1% για την άμυνας της» κατέληξε.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραδέχθηκε ότι τα μέλη της Συμμαχίας διαφωνούν σε πολλά πράγματα, όπως το ρωσικό αγωγό αερίου προς τη Γερμανία, αλλά υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα πετύχει την αύξηση των αμυντικών δαπανών καθώς είναι ισχυρότερο, όταν είναι ενωμένο.
 
Η Γερμανία δεν είναι αιχμάλωτη της ρωσικής πολιτικής, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας Ουρσούλα Φοντ Ντε Λέιεν. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ αργότερα θα υπάρξει και συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Εμ. Μακρόν.

Άμυνα από τη Μέρκελ

 
Οι δηλώσεις Τραμπ πυροδότησαν την αντίδραση του Βερολίνου, με την Αγκέλα Μέρκελ να υπογραμμίζει πως η Γερμανία «κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ», αποκρούοντας παράλληλα τις κατηγορίες για ρωσική επιρροή στην πολιτική της. 
 
Όπως μεταδίδει το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος θυμήθηκε τη δική της παιδική ηλικία στην πρώην Ανατολική Γερμανία και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ανεξάρτητη στις πολιτικές της επιλογές. Παράλληλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πως «έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση».
 
«Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και ότι λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, κυρίως για τους πολίτες στην ανατολική Γερμανία υπογράμμισε ακόμη η Αγκ. Μέρκελ, για να υπεραμυνθεί των γερμανικών επιλογών.
 
Παράλληλα η Μέρκελ υπερασπίστηκε και τη συνεισφορά της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ», δήλωσε η καγκελάριος.
 
«Η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ» κατέληξε στην πρώτη αντίδραση στην επίθεση από τον Αμερικανό πρόεδρο.