Τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού του εταίρου έστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που με δήλωσή του κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο πως «ανοίγουν την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ».
 
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «κατακραυγή των πολιτών» και την απόλυτη αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία έδωσε μάχη στη Βουλή για να την αποτρέψει.
 
Διαβάστε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη:
 

«Πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στα Σκόπια την υποτιθέμενη Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση – και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών.
 
Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε – και μάλιστα σύντομα.
 
Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.
 
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό».

 

 

Έκκληση Γεννηματά στο ΝΑΤΟ

 
Την ίδια ώρα, στο ΝΑΤΟ αποφάσισε να απευθυνθεί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που ζητά «την ύστατη ώρα» να μην υπάρξει η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της αναφέρει στο twitter πως:
 
«Επαναλαμβάνω την ύστατη αυτή ώρα την έκκλησή μου. Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα και πριν ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Μην παραδώσει η χώρα μας όλα τα ατού και βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα».
 

 

«Μόνο αρνητικές οι εξελίξεις για τον λαό»

 
Λάβρο κατά των εξελίξεων εμφανίστηκε και το ΚΚΕ, με τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα να εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως μέσα από τις προωθούμενες διαδικασίες η χώρα εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στον «διεθνή μηχανισμό τρομοκρατίας των λαών».
 
Μιλώντας στο ρ/σ Real FM, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που επανειλημμένα έχει εκφράσει το ΚΚΕ για μεγαλύτερη εμπλοκή αυτού του διεθνούς μηχανισμού τρομοκρατίας των λαών, πολεμικών εμπλοκών και επεμβάσεων και την εμπλοκή της Ελλάδας σε διαδικασίες που θα πλήξουν και το ζήτημα που αφορά τα προσφυγικά ρεύματα, στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα».
 
Ο γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε πως οι εξελίξεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα βόρεια σύνορά της χώρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις για την ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας πως «βεβαίως αυτά, μόνο αρνητικά είναι για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της περιοχής».
 

Ένωση Κεντρώων: Αφερέγγυος ο Τσίπρας

 
«Αφερέγγυο» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στον κ. Λεβέντη, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι πρώτα τα Σκόπια θα έκαναν δημοψήφισμα και θα άλλαζαν το Σύνταγμά τους και μετά θα τους δίναμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Λυπούμαστε που ο πρωθυπουργός είναι εντελώς αφερέγγυος, αφού τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ πριν αυτοί κάνουν το παραμικρό. Τελικά, η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο του Fast Track για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Η υπογραφή των Πρεσπών γεννά τετελεσμένα. Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών».