Ένα πλαίσιο στενού ελέγχου της οικονομίας, που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο», προβλέπει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα της Δευτέρα η Κομισιόν.
 
Σύμφωνα με αυτό, οι δανειστές θα πραγματοποιούν τριμηνιαίες αξιολογήσεις, αρχικά για μία περίοδο έξι μηνών, που στην πορεία θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, έως το 2022, διάστημα για το οποίο αναμένεται να ισχύσουν τα μέτρα για το χρέος. Όπως τονίζεται από την Κομισιόν, αμέσως μετά προβλέπεται συνέχιση της εποπτείας, «όπως ισχύει για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα», έως ότου εξοφληθεί το 75% των δανείων που έλαβε κατά τα τρία μνημόνια η Ελλάδα.
 
«Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδυαστεί με τους κύκλους του ευρωπαϊκού εξαμήνου και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας όταν έρθει η ώρα.
 
«Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες», υποστήριξε ο Β. Ντομπρόβσκις.
 
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, επαναλάμβανε πως «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις, αλλά έχει στόχο την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
 
«Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι σαν να παίζει εναντίον της ομάδας του», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όλους τους θεσμούς». Παράλληλα υποστήριξε πως μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα στραφεί με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση των δημόσιων οικονομικών της και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
 
«Το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας έχει στόχο να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο καθησυχασμού για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρακολουθείται με τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΚΤ και ΕΜΣ) και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Η εποπτεία των θεσμών θα εστιάσει στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogorup της 21ης Ιουνίου και συγκεκριμένα σε έξι κατηγορίες: στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, στην κοινωνική ασφάλιση, στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο δημόσιο τομέα.
 
Ο Επίτροπος σημείωσε, μάλιστα, ότι κάθε έξι μήνες τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συνολικά κατά 4 δισ. ευρώ (επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs ).
 
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως άφησε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων για το 2019, σημειώνοντας πως «θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα», ενώ υποστηρικτικός στάθηκε και στο ζήτημα της απόφασης για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2018, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να απειλήσει τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.