Ο Τουργκούτ Καγιά διανύει την 42η ημέρα απεργίας πείνας με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, παρότι ήδη από 30/6 έχει συστηθεί από την γιατρό του ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας η μεταφορά του σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στενότερης κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης και ανάνηψης σε περίπτωση οξέος συμβάντος.

«Με βάση τον αριθμό ημερών αποχής από το φαγητό, τον βαθμό απώλειας βάρους και την κλινική κατάσταση του απεργού πείνας, η πιθανότητα οξέος συμβάματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος» υπογραμμίζει η γιατρός που τον εξέτασε.

«Η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, με μαθηματική ακρίβεια. Είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο να μην νοσηλεύεται ο επί 40 ημέρες απεργός πείνας σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου μπορεί να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ανάνηψης. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει ήδη επιβαρημένη υγεία, καθώς έχει υπάρξει θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, στις φυλακές τύπου F, είναι σαν να τον ξαναβασανίζουν» συμπλήρωσε.

Στις αρχές του Ιουνίου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να εκδώσει τον 45χρονο δημοσιογράφο στην Τουρκία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση», για την οποία κατηγορείται.

Ο 45χρονος δημοσιογράφος και ιστορικούς ζητούσε άσυλο από την Ελλάδα καθώς έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές λόγω των ακτιβιστικών του ενεργειών για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η 12η Ιουλίου έχει οριστεί ημέρα  για την συνέντευξη του Τουργκούτ στην υπηρεσία Ασύλου, όπου κρίνεται το αίτημα χορήγησης.

«Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, θεωρώντας πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, πως μόνο οι κοινοί αγώνες Ελλήνων, Τούρκων και Κούρδων μπορούν να αποτρέψουν τη φτώχεια, τον πόλεμο, το φασισμό, την εξαθλίωση και την προσφυγιά, καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε αγωνιστή, κάθε εργατικό και νεολαιίστικο σωματείο και σύλλογο, κάθε πολιτική και τοπική συλλογικότητα και κάθε οργανωμένη δύναμη με αναφορά στο κίνημα να ορθώσουμε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στον κομμουνιστή Τουργκούτ Καγιά αλλά και σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή. Να απαιτήσουμε να χορηγηθεί στον Τουργκούτ Καγιά άμεσα πολιτικό άσυλο, να αφεθεί ελεύθερος και να μην εκδοθεί στην Τουρκία» αναφέρει στο κάλεσμα της η Επιτροπή.