Όπως αναφέρει το Euronews, οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2014 να δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ των εθνικών οικονομιών τους, με ορίζοντα εφαρμογής το 2024. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Εσθονία εμφανίζονται οι μόνες που ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δαπανούν περί το 3,57% του ΑΕΠ της με σχεδόν 700 δισ. δολ., η Ελλάδα το 2,36% του ΑΕΠ με 5 δισ. δολ, το Ηνωμένο Βασίλειο το 2,12% του ΑΕΠ της οικονομίας της με 61 δισ. δολ. και η Εσθονία το 2,08% με 637 εκατ. δολ., ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες δαπανούν λιγότερο από τον στόχο του 2%.
 
Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του, τα ποσά που καταβάλουν τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αφορούν την «κάλυψη αναγκών των ενόπλων δυνάμεών της, τις ανάγκες Συμμάχων ή της Συμμαχίας».

Δείτε αναλυτικά τα ποσά που ξοδεύουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια:


(απόσπασμα από την έκθεση του ΝΑΤΟ «Defence Expenditure of NATO Countries 2011-2018) 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά και την συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΝΑΤΟ την Τρίτη, η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει  να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ σε 2,4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αυξάνοντας τη συμμετοχή της σε 27,5 δισ. ευρώ.

Περί τα μισά από αυτά, τα 13 δισ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Άμυνας της Ευρώπης για τα επόμενα επτά χρόνια, ποσό που παραμένει άγνωστο εάν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που διαμαρτύρεται για τη μικρή ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ταμείο του ΝΑΤΟ.