Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υποστηριξε ότι έκανε δεκτή την τροπολογία για να μην συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019 παραπέμποντας σε ολοκλήρωση της πλήρους θητείας της κυβέρνησης.

«Κατατέθηκε μια τροπολογία από 16 βουλευτές. Όπως γνωρίζετε βασική λογική του Κλεισθένη 1 είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών είτε από τις ευρωεκλογές, είτε από τις εθνικές. Αυτή ακριβώς είναι και η λογική που μας οδήγησε στη διάταξη να πούμε ότι οι εκλογές παγίως πρέπει να διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε συνέβαινε τόσα χρόνια. Αυτό ήταν ένα αίτημα της αυτοδιοίκησης και διευκόλυνε την ανάληψη των νέων αρχών που προέκυπταν» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και άρα ήταν πολύ πιθανό να είχαμε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο. Πολλοί αυτοδιοικητικοί μας λένε ότι πρόκειται για αιφνιδιασμό.Θεωρώ ότι πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει στο νέο καθεστώς με τον ομαλό τρόπο κατά συνέπεια θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο» ανέφερε ο υπουργός.

«Η τροπολογία λέει τα αντίθετα από  όσα λέγατε. Άλλαξε για να σας βολέψει. Είναι προφανής ο σχεδιασμός για τετραπλές εκλογές. Αν ειναι σχέδιο του κ. Τσίπρα να παραιτηθείτε τώρα» σχολίασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από μεριάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σκληρή κριτική άσκησε και εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος ανέφερε ότι « το ταραγμένο μυαλό του κ. Τσίπρα θα συζητήσουμε σήμερα» προσθέτοντας ότι  «βρίσκεται σε κατάρρευση, σε αποδρομή. Ειναι απαράδεκτο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Αρνούμαστε αυτή την πρακτική». Αναφέρθηκε ακόμα στο μείζον ζήτημα της ψήφου που πρέπει να λυθεί και κάλεσε την κυβέρνηση «τα άλλα να τα δούμε σε πέντε μήνες όλα μαζί. Και κατάτμηση και ψήφο εξωτερικού».

«Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του ’19. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας», σχολίασε με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.