Στο προσχέδιο της Συνόδου αναφέρεται ως προϋπόθεση η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της ΠΓΔΜ, για να μπορέσει η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 
«Στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Σε ευθυγράμμισε με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να προσχωρήσει στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης», τονίζεται στα σχέδια συμπερασμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.
 
Επιπλέον, στο έγγραφο το ΝΑΤΟ προτείνει στην ΠΓΔΜ να ενισχύσεις τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εφαρμόσει τη συμφωνία της με την Βουλγαρία, ενώ στη συνέχεια χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ. «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος» καταλήγει το προσχέδιο.
 
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χανς Στολτενμπεργκ, τόνισε ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας, κατέληξε.


 

Κόντρα ο Καμμένος


Από μεριάς του ο υπουργός Άμυνας εκτιμά πως η Συμφωνία δε θα εφαρμοστεί ποτέ καθώς δε θα περάσει από τη Βουλή αλλά ούτε και από ψήφισμα της ΠΓΔΜ.
«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία» τόνισε υπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ο Π. Καμμένος απάντησε ότι «όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Αναφερόμενος στην επίθεση της ΝΔ εναντίον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αλλά και σε βάρος του, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ο υπουργός σχολίασε: «Να στείλουν τη Ντόρα να κάνει μνημόσυνο στον Χότζα…».