Με καυστικό τρόπο σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
 
«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδεινώνεται. Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνεται και με τον γγ του ΝΑΤΟ. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι η «πλήρης επικύρωση της συμφωνίας» με την πΓΔΜ, δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης», το δηκτικό τους σχόλιο
 
Οι ίδιες πηγές σημείωναν «Επομένως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει: ή και ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης ή η Ελλάδα δεν παραδίδει κανένα απολύτως διαπραγματευτικό όπλο και ο ψεύτης είναι ο ίδιος. Όσο για το διαρκές ψέμα του περί αναγνώρισης «εθνότητας», ο Πρωθυπουργός προ ημερών τον κάλεσε να κοιτάξει την ταυτότητά του για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Άλλο ιθαγένεια και άλλο εθνότητα. Τόσο δύσκολο είναι για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας;».
 
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος «ανοίγουν την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «κατακραυγή των πολιτών» και την απόλυτη αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία έδωσε μάχη στη Βουλή για να την αποτρέψει.
 
«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό» κατέληξε η δήλωσή του.
 
Το πρωί της Πέμπτης, η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε στην ίδια γραμμή, με τον τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, να κάνει λόγο για «σφαίρα που έφυγε από τη θαλάμη και δεν γυρίζει πίσω». Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η πρόσκληση πυροδοτεί σειρά διαδικαστικών θεμάτων, τα όποια άλλα είναι τεχνικά, άλλα υπάρχουν και κάποια ενδιάμεσα στάδια, τα οποία παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
 

Σύγκρουση και για τα… σύνορα του Χαν

 
Στο μεταξύ, λίγη ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε και για το έτερο ζήτημα που προέκυψε την Τετάρτη με την ατυχή δήλωση Χαν, η οποία ωστόσο πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, προτού η Κομισιόν ανασκευάσει τα λεγόμενά του.
 
Την Τετάρτη, μία αναφορά του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε «αναδιάρθρωση συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας», ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έσπευσε να αποδεχτεί το λεκτικό σφάλμα και να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε άμεσα και πριν η Κομισιόν αποσαφηνίσει πως τα λεγόμενα του Επιτρόπου είχαν να κάνουν με τα θαλάσσια σύνορα και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ των δύο χωρών.
 
«Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε χαρακτηριστικά η «διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου.
 
«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…» υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.
 
Λίγο νωρίτερα και αμέσως μετά τη δήλωση Χαν, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας τόνιζε ότι «έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία! Η ΝΔ καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Οσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».