Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε, κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, να ικανοποιήσουν οι συμμαχικές χώρες το όριο του 2% της οικονομικής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ από τώρα, και όχι από το 2024 όπως προβλέπεται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ντ. Τραμπ φέρεται να απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσει τους συμμάχους «να προχωρήσουν μόνοι τους», με το Reuters ωστόσο να διαψεύδει την απειλή, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.
 
Όπως αναφέρεται, ο Αμερικανός χρησιμοποίησε τη συνάντηση που είχε το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία, που δεν ανήκουν στη Συμμαχία, για να αυξήσει τις πιέσεις του στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών, χρησιμοποιώντας σκληρό τόνο. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν κυρίως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ υπογραμμίζεται πως αναφέρθηκε πολλές φορές στην «Αγκέλα», τονίζοντας πως «μπορεί να κάνει περισσότερα».
 
«Τι στο καλό είναι το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια; Γιατί υπάρχουν μόνο 5 από τις 29 χώρες που ικανοποιούν τις δεσμεύσεις τους; Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, και μετά χάνουν δισ. δολ. στο Εμπόριο. Πρέπει να καλυφθεί ο στόχος του 2% τώρα, όχι το 2025» ανέφερε σε ένα από τα tweet που ανήρτησε το βράδυ της Τετάρτης.

 
Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε, τονίζοντας πως «δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ από την προηγούμενη επίσκεψή μου, κατόπιν απαίτησής μου, αλλά δεν έχουν γίνει αρκετά. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλά. Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι άσχημα. Τα δολάρια των αγωγών για τη Ρωσία είναι απαράδεκτα».
 
Αργότερα, ο Αμερικανός συνέχισε το παιχνίδι της επικοινωνίας από τα κοινωνικά δίκτυα, με τρία ακόμη tweet, ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατά τις συζητήσεις με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

 
«Οι πρόεδροι έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς τα προηγούμενα χρόνια να πείσουν τη Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα για την προστασία τους από τη Ρωσία. Πληρώνουν μόνο ένα μέρος του κόστους. Οι ΗΠΑ πληρώνουν δισ. δολάρια για να επιδοτήσουν την Ευρώπη και χάνουν στο Εμπόριο» ανέφερε στην επόμενη ανάρτησή του, και συνέχισε:

«Πάνω από όλα αυτά, η Γερμανία μόλις άρχισε να πληρώνει τη Ρωσία, μια χώρα από την οποία θέλουν προστασία, δισ. δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, με έναν νέο αγωγό από τη Ρωσία. Μη αποδεκτό! Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταβάλουν το 2% των δεσμεύσεών τους, που πρέπει άμεσα να ανέβουν στο 4%!».